čtvrtek 2. května 2013

RC review - Znamení Athény

Největší obrázek výrobku Bohové Olympu – Znamení Athény 


 Název - Znamení Athény, Bohové Olympu
 Autor - Rick Riordan 
 Díl - 3. 
 Rok vydání ve světě - 2012
 Rok vydání v ČR- 2013
 Počet stran - 527
 Překlad - Dana Chodilová
 Nakladatelství - Fragment







Anotace -
Chystá se velké setkání řeckých a římských polobohů. Posádka z Tábora polokrevných vyráží po moři na bitevním korábu Argo do Tábora Jupiter. Jejich plány však narušuje proroctví sedmi, které se začíná naplňovat. Skupina hrdinů se proto musí vydat do rodiště antických bohů, krajiny Mare Nostrum. Podaří se jim nalézt tajemná znamení bohyně Athény, která jim v boji proti zlu pomohou? Gaia, síla mocnější než všichni bohové, se dál probouzí a ohrožuje budoucnost civilizace. Čas ubíhá a posádka Arga se musí vydat do boje za záchranu lidstva...



Příběh aneb co se tady vlastně děje
LargeZnamení Athény přímo navazuje na chvíli, kdy Řekové přijíždějí do Nového Říma. Tím se Percy s Anabeth setkávají po několika měsících a s Anabeth, Percy vidí poprvé Lea, Piper a všemi chváleného Jasona. Opravdu dostojí své pověsti? Bohužel, spojení Řeků a Římanů se nepovede a Argo II. musí rychle opustit území Římanů, než propukne boj. Ale ten se pomalu blíží k hranicím Tábora polokrevných. 

Ale našich sedm vyvolených má svoji cestu a nyní jedou do Starého Říma. Tato oblast je pro polokrevné vysoce nebezpečná, protože se tu vyskytuje nestvůr a nebezpečí víc, než jinde. Ale Hazel, Frank, Percy, Jason, Piper a Leo se nezaleknou... navíc musejí vysvobodit poloboha, který byl unesen a pomalu umírá. A velké Znamení Athény zase vede Anabeth svou cestou za tím, co kdysi bylo ukradeno a už několik stovek let to čeká na objevení, v cestě k cíli ale musí Anabeth překonat svůj strach, podaří se jí to? A podaří se polobohům z Proroctví sedmi zachránit uneseného poloboha dříve než umře? 

Postavy
Seven_halfbloods_by_burdge_bug-d5kx715_largeU mě na celé čáře vede Percy. Jistě je to tím, že jsem s ním zažila všechna jeho dobrodružství, ale i jeho chování a schopnost obětovat se pro přátele ho řadí na vysoké příčky mých oblíbených hrdinů. Anabeth dostala v této knize velký prostor a myslím si, že to je moc dobře. Konečně jsme měli možnost dostat se do velemozku dcery bohyně moudrosti. Bylo pozoruhodné sledovat její myšlenkové pochody a i Anabeth mám hodně v oblibě. Jako další zde dostal prostor Leo. I Leo byla velice zajímavá postava a jako nového hrdinu jsem si ho už také stihla oblíbit. Dokáže vnést do příběhu nadhled a zábavu v jiném slova smyslu než třeba Percy. Leo si dokáže udělat srandu sám ze sebe, ale nikoho nepustí blíž, aby nikdy neodhalil jeho obavy z odmítnutí kolektivu nebo osamělosti. A Piper, to je osoba, kterou moc dobře nechápu. Jednu kapitolu by chtěla to, druhou ono. Tu jsem si neoblíbila už v prvním dílu Bohů z Olympu a jako dcera Afrodity se nechová ani za  mák.

Když jsme měli možnost sledovat hrdiny z pohledů Percyho, Anabeth, Piper a Lea, tak soudím, že v další knize budou kapitoly z pohledu Hazel, Franka a Jasona.

Místo v knize dostali i další bohové... Nemesis, Athéna, Afrodita, ... ale setkáme se tu také se slavným Héraklem. 

Co si o knize myslím! 
Tumblr_m9ub5d14ln1r74koao1_500_largeMyslím, že Riordan dělá zase tu stejnou taktiku jako se sérií Percy Jackson. Postupně se kvalita a napětí stupňují a Znamení Athény je jistě ( prozatím ) nejsilnější knize ze série Bohů Olympu. Kniha se mi četla naprosto skvěle a stránky ubíhali jako voda. Spisovatel dokáže vymyslet vždy něco nového a originálního, co by čtenáře ani ve snu nenapadlo a donutí ho to číst dál a dál, dokud knihu nedočte... kde na něj čeká překvapení, které jsem já vydýchávala celý den. Opravdu netuším, jak budu čekat na další díl a je to opravdu mučení! V originálu vyjde čtvrtý díl až v říjnu, ale vím, že Fragment se vždy snaží vydat a přeložit knihu co nejdříve, takže nezbývá nic než čekat. A k překladu nedokáži nic vytknout - paní Dana Chodilová to dokáže přeložit skvěle! Sem tam se najdou chybky, ale hlavní je celek knihy. 

Opravdu tuto sérii... CO, SÉRII = autora, doporučuji!

Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

5 komentářů:

  1. Na tuto sérii se jen chsytám. Trochu se jí bojím, ale po tvém doporučení to nemůže být špatné. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Všichni ji tak chválí, a já jsem ji stále nečetla!
    Budu to muset napravit O:)

    OdpovědětVymazat
  3. Já ji taky nečetla..ale určo se k tomu dostanu..mě hrozně dostávají ty obrázky od čtenářů..:D

    OdpovědětVymazat
  4. vyzerá to ako veľmi zaujímavá kniha :)

    Bola by som rada, keby si navštívila môj blog. Môžeš sa stať i mojou followerkou, čo by som sa veľmi potešila :)

    http://bonieblue.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat