neděle 20. dubna 2014

RC review - Boj o trůn





Název - Boj o trůn 
Autor - Amanda Hocking
Díl - 3.
Rok vydání v ČR - 2013
Rok vydání ve světě -
Počet stran - 312
Překlad -
Nakladatelství - Fortuna Libri







Anotace -
Poslední pohled do světa Tryllů - Závěrečný díl série Dědička
Wendy Everlyová čelí nepříjemné volbě. Trylly může zachránit před nemilosrdnými nepřáteli jen tím, že se sama obětuje. Pokud se nevzdá Vittře, její lid se ocitne v brutální válce s neporazitelným nepřítelem. Ale jak by Wendy mohla opustit přátele, i když je to jediná možná cesta k jejich záchraně?
V sázce je všechno, protože království není to jediné, co by mohla ztratit. Poté, co se zamilovala do Finna i Lokiho, se musí rozhodnout, koho bude milovat navždy. Nakonec zjistí, který z nich dvou je ten pravý. Není však jisté, že se naplnění své lásky dožijí.
Všechno směřovalo k tomuto momentu. Má v rukou budoucnost celého svého světa. Je připravená za něj bojovat?

 Příběh aneb co se tady vlastně děje
Na konci druhého dílu jsme se dozvěděli, že se Wendy rozhodla pro dobro svých lidí uzavřít sňatek s velmi mocným Tryllem - Tovem. I když ho nemiluje, tak věří, že udělala správnou věc a možná, že až bude královnou tak s jeho pomocí změní zaryté tradice a zvyky Tryllské společnosti. Jenže útoky Vittry nekončí a v tryllském městě Ormu je spáchán veliký útok s vysokým počtem mrtvých a raněných. Něco takového Wendy nemůže přehlížet! Musí zaútočit na Vittru, ale jak může přemluvit zlenivělé šlechtice, kteří Wendy opovrhují, aby používaly své magické schopnosti? Navíc se zdá, že král Vittry je nesmrtelný ... Loki utekl z Ondariku a prosí o azyl v královském paláci u Wendy, nevrhne to ale špatný pohled na budoucí královnu? Wendy nepopiratelně začíná pociťovat přitažlivost, která ji táhne k pohlednému markýzovi z Vittry ... ale co Finn, který vždy Wndy postaví AŽ za pracovní nutnosti? Wendy bude muset rozhodnout o více problémech... 

Postavy 
Wendy se výrazně změnila oproti prvnímu a druhému dílu. Zatímco v prvním a druhém byla mladá, místy sobecká a nevyzrálá puberťačka, zde dospěla v následnici trůnu a na svá bedra přenáší problémy celého svého království. V třetím dílu je mi Wendy velice sympatická, ale i v její královské dospělosti se najde tvrdohlavost. Tove je pro Wendy velkou oporou, vždy jí podpoří. Ani on neměl radost z domluveného manželství, ale jiné řešení je v nedohlednu. Doufá, že by jednou mohl udkrýt své tajemství a žít podle svého. Loki je jednou z mých nejoblíbenějších postav. Je svůj, nestydí se za to, odkud pochází, chce ochránit své milované a nezáleží mu, jaké v překážky mu stojí v cestě. Finn je plně zaměstnán chráněním paláce a bezbranných lidí před Vittrou. Na budoucí královnu tedy moc času nezbývá ... Matt s Willou spolu udržují vztah, člověk- tryllská markýza, ale snaží se ho udržovat v tajnosti. Tajností je plný palác a i nynější královna Elora se snaží udržet svůj zdravotní stav v ukrytí svých komnat. 

Co si o knize  myslím já
Napřed asi proberu zápory knihy ... nelíbilo se mi, že když se to tedy jmenuje BOJ o trůn, tak by se v knize opravdu měl odehrávat a ne jen popisovat a pak honem přeskočit. Mrzelo mě, že autorka napsala bitvu jen na pár stránek, ale i epilogu zanechala víc prostoru. Také jsem našla v textu pár chybek, ale nic tak hrozného, aby vám to bránilo ve čtení, to není. A pak je tu také ten konec ... pro ty, kteří to ještě nečetli, tak raději teď přeskočte pár řádek, ale opravdu si myslím, že s až tak přeslazeným koncem, to autorka přehnala. Mohla tam zasadit  více mrtvých nebo nějaký ještě zvrat do budoucna, ale nic takového nebylo. Na druhou stranu se mi líbilo, že je moc hezky vidět, že s každou přibývající knihou autorka nalézala svůj styl a sebejistotu. To se odráželo od kvality psaní. Takže vznikla trilogie, která by neměla uniknout čtenářům hledajíc lásku a luxus, kde v pozadí čeká nebezpečí. A co teprve ty obálky! Jsem tak ráda, že nakladatelství ponechalo ty originální ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat