pondělí 4. března 2013

Rc review - Rozpolcení



Název - Rozpolcení
Autor - Amanda Hocking
Díl - 2
Rok vydání v ČR - 2013
Rok vydání ve světě - 2012
Počet stran - 335
Překlad - Jana Jašová
Nakladatelství - Fortuna Libri






Anotace - 
Obětuje Wendy pravou lásku pro záchranu přátel?
Když Wendy Everlyová objeví pravdu o svém původu, dojde jí, že její život už nikdy nebude takový jako předtím. Stále však přicházejí nová a nová překvapení.
Dozvídá se, že její spojení s Vittrou je velice úzké, užší než si kdy dokázala představit, a že Vittra se nezastaví před ničím, aby ji získala na svou stranu. Pokud Wendy dokáže ovládnout své schopnosti a pokud se provdá za stejně mocného Trylla, jako je ona sama, bude mít moc ochránit Trylly před válkou s Vittrou. To pro ni však znamená, že se musí navždy vzdát Finna, svého milovaného ochránce, a že musí zapomenout i na Lokiho, okouzlujícího markýze z Vittry.
Je rozpolcená mezi svými vlastními touhami a potřebami lidu, mezi láskou a povinností. Wendy se musí rozhodnout, kterou cestou se vydá. Pokud se rozhodne špatně, může ztratit vše a každého, na kom jí záleží, v obou jejích světech.

Obálka
Tato série si zakládá na jednoduchosti, ale s velice promyšlenými detaily. Sníh, koruna, černá vrata v pozadí obálky,... 

Příběh aneb co se tady vlastně děje
9939505_orig_largePo smutné příhodě, která se stala v závěru knihy Dědička se Wendy rozhodla jít domů, za Mattem. Za člověkem, kterému jedinému věří a rozhodla se sebou vzít i Rhyse. Mattova opravdového bratra. Za nedlouho se ale Vittra dozví, že je Tryllská princezna bez ochrany mezi lidmi a unese ji k sobě do Ondariku. Zde se dozvídá velké tajemství díky kterému se dozví, proč je o ni takový zájem a proč se tak liší od ostatních. Díky záchranné misi se vrátí zpět do Foreningu a zde se začne učit ve svých mocných schopnostech, o kterých ji všichni ujišťují, že je má. V tomto ohledu jí velice pomáhá Tove, velmi mocný Tryll, který má také své tajemství. Při nedobrovolné návštěvě, kterou podnikla Wendy do Ondariku se seznámila s velice okouzlujícím markýzem Lokim, který ji nepomohl v útěku, ale proč?  A proč se pak nechal dobrovolně chytit a uvěznit, když si šel pro princeznu Wendy do Foreningu?

T-1_largeBudoucnost Wendy už docela rozjasňuje a princezna si není jistá, jestli se po takovéto cestě chce dát. Jedno je ale jisté. Chce se stát pro svůj lid dobrou princeznou a královnou a je rozhodnutá pro to udělat vše. I obětovat své štěstí. 

Postavy
U Wendy mi přijde, že se během krátké chvíle změnila a vyspěla. I když ve chvílích, kdy je otevřená svým citům vůdči Finnovi je jako neřízená střela. Pomalu začíná chápat, co všechno je sázce a co všechno se musí ještě naučit, aby splnila vysoká očekávání. Elora je ledová jako vždy, ale i u královny zaznamenáváme jisté změny. Poznáváme i její životní příběh, co všechno předehrávalo roli královny a co všechno musela obětovat. Finn se zcela rozhodl ignorovat veškeré své pocity, které by vedly k tryllské princezně. Nucen svou prací je ale uvězněn v paláci, kde musí ochraňovat mocné trylly a tím se i denně setkávat s Wendy. Loki je nová a zcela originální postava, která má svůj velký charakter a osobnost. Velmi jsem si ho oblíbila. Bohužel neměl a ani nemá lehký život ... Matt, chudák Matt. Je vtažen do světa kouzel a královen. I když vypadá to, že s něčí pomocí se s tím lehce vyrovná ... Rhys je velice šťastný, že se konečně může setkat s někým, kdo je mu rovný a když je ten někdo jeho bratr! 

Torn (The Trylle Trilogy, #2)Král Oren je krutý král Vittry. Snaží se na svoji stranu strhnout Wendy. Podaří se mu to? Sára je královna Vittry. Snaží se pomáhat a uhýbat králi z cesty, protože jinak by ji čekal bolestivý trest. Tove je stále velice roztržitý díky svému mocnému nadání. Je jediný, který svým nadáním může cvičit Wendy a tak spolu tráví velké množství času.

Co si o knize myslím
Rozpolcení je dost dobře vystihující název. Dvě strany, jedna dívka... ale která strana? A má o nějakou stranu vůbec princezna zájem? Líbí se mi celkově příběh, který si povedl autorce hezky rozvést. Díky druhému dílu se opravdu nemůžu dočkat pokračování, kde by se už pravděpodobně měla Wendy stát královnou. Je ale pravda, že co se týče akce, tak na té se tu člověk moc nepokochá. V prvním díle jsme měli útok na konci knihy, ale zde se nic takového neděje. Díky lehkému čtení to ale není tolik na škodu a já doufám, že si to pro nás autorka schovala do třetího a zároveň posledního dílu - Boj o trůn. ( A bylo by opravdu zvláštní, kdyby tady žádný boj nebyl :D ) 

 

Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí recenzního výtisku. 

Žádné komentáře:

Okomentovat