pondělí 11. února 2013

Představuji Vám ... 1


Tak, a je to tady první článeček Představuji Vám... už jsem vždy začala psát, ale pak jsem na to třeba zapomněla nebo mi došla inspirace. Nyní mám předepsáno už několik témat na seznamu, takže o inspiraci není nouze. Jestli byste měly nějaké dotazy nebo náměty, které by vás zajímaly, tak napište do komentářů ;)

Informační služby, knihovnictví
 Tumblr_kxax1xzj321qz6f9yo1_500_large 

Rozhodla jsem se vám tady popsat můj studijní obor. Chodím na Střední školu profesora Švejcara už 3 roky. A hrozně to utíká. Při pomyšlení na příští rok s maturitou mě zamrazí až na patě.

Popravdě, když jsem se na základní škole rozhodovala, kam bych chtěla jít dál první myšlenka padla na předměty jako Dějepis a Čeština ( Literatura ) jenže jsem se rozhodla studovat Zdravotní školu, ze které jsem následně odešla a na Informační služby. Na tomto oboru máme dvě hodiny Dějepisu týdně + maturitní předměty jako
521300_365787360183799_1492731968_n_largeÚvod do archivnictví, zde se zabýváme starými dokumenty a pečetěmi, erby, razidly ... je to velice zábavné. Ale opravdu se netěším, až ( nebo jestli ) bych měla luštit u maturity staré rukopisy. Tomuhle se  nedá říkat ani mazopis!!!
 Iformační služby ( předmět ) zde se zabýváme historií knihoven, nejslavnějšími knihami a co se tak v průběhu rozvoje knihovnictví vlastně dělo. Také se učíme knihovnické zákony, které bych nikomu nepřála se učit ( ani já je ještě neumím ) :D
Informační procesy, tady se učíme, jak správně obsloužit čtenáře a jak funguje knihovna.
Spisová služba, procesy se starými i moderními spisy a dokumenty. Jestli máte nějaký nudný předmět, tak tohle je snad ještě 50x nudnější. Není tady opravdu žádné téma, kterému byste mohli přijít na chuť. Vždy si předmět odsedím a jako kulový blesk uháním ze třídy.
Práce se čtenářem, oddechové hodiny, kdy se učíme o čtenářích a jejich možných problémech a zachování chladné hlavy. Scénky a projekty jsou opravdu zábavné a oživují jednotvárný běh předmětů. 
Dějiny umění - Můj favorit! Tento předmět je opravdu můj nejoblíbenější. Učíme se zde od Pravěku až po současné umění. Sochařství, malířství, řemesla ... Starověk je nejlepší! Také nejpřednějšímu místu napomáhá skvělá paní učitelka, která nás často protáhne u ředitele na různé exkurze a výlety do různých galerií, juchů.
A pak samozřejmě Literatura, které máme požehnaně a učíme se i o spisovatelích, které snad ani v  jejich době nikdo neznal :D Ale moc mě to baví, při každém novém tématu se bavíme i o umění, malířství, co se v té dané době dělo ... mám moc ráda Romantismus ;)

407507_210095559081441_101576389933359_454124_787854030_n_large
K našemu oboru patří i různé akce. Na každé Vánoce náš obor připravuje Vánoční čtení. To se nahromadí několik tříd ze školy a čtou se oblíbené knihy, k tomu nějaké třídy připraví scénky, upečou cukroví, zazpívají se koledy v několika jazycích a zahrajou na kytaru - je to příjemně strávený čas ve škole, taková malá výjimka ;)

Jezdíme na různé exkurze ohledně archivů a knihoven. Nedávno jsme byly v Praze na Strahově - Teologický a Filozofický sál. Nádherné. Jsem ráda, že se nás učitelky snaží protlačit na co nejvíce výletů a vždy nám nezapomenou připomenout, že náš obor má nejvíce exkurzí ze všech ;) Teď se připravuje další exkurze do Prahy, super ;) Díky také naší milé paní učitelce máme slevy na muzikály, činohry a balety. ( s ohledem na literaturu ) takže jsem byla 20. ledna na baletu Sen noci svatojánské. Páni, bylo to opravdu skvělé! I když jsem se napřed do toho musela dostat, pořád jsem čekala ( nevím proč ) že tam začnou alespoň kapánek mluvit, ale jejich mimika to pak zařídila ;)

Také slavíme nějaká ta výročí. Slavili jsme Boženu Němcovou, Karla Poláčka... a protože je BŘEZEN měsícem čtenářů a knih, tak máme během toho měsíce různé akce ( ankety, nástěnky, soutěž )

 Tak, první článek z mého knižního života je za mnou. Doufám, že jste se něco nového dozvěděli, a že knihovníci nejsou jen ti nerudní brejlouni s nosem v knize. Já vlastně ani brýle nemám :D Hodně lidí mi říkalo, proč jsem se dala zrovna na tenhle obor, přeci ...  ,,Na knihovnici se nemusíš vůbec učit, ne? Rovnou už jsi mohla jít na zahradnici." ale tihle lidé netuší, že Knihovnice je pěkná makačka a učíme se toho stejně, v některých ohledech možná i více, jak všeobecný obor, který se předpokládá jako nejtěžší. Inu, nechci tady z toho zase dělat skuhrání :D Můj obor mě baví, ale jestli ze mě skutečně někdy bude knihovnice nebo archivářka? To si nemyslím, chtěla bych pokračovat s dějinami, obzvláště Starověké Řecko a Řím.

A jaké obory se učíte vy? Jste rádi, že jste na tomto nebo toužíte po nějakém jiném? 

4 komentáře:

  1. Ahoj, moc pěkný článek. Já už 3 roky studuju stavárnu obor pozemní stavitelství :) Mám taky moc ráda dějepis, ale ten jsme měli jen v prváku. Teď máme předmět Architekturu a ta mě moc baví a chtěla bych v ní pokračovat i na vysoký :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Neníí, děkuju ;) Mám kamarádku, která je taky třetím rokem na stavárně, v Plzni. Páni, architektura... já bych navrhla akorát tak kůlničku pro psa :D To je dobře, že tě to baví ;) a že se ta vejška blíží, viď? :D

    OdpovědětVymazat
  3. Já sem v Českých Budějovicích :) No jako docela to letí, za chvíli maturita :D

    OdpovědětVymazat
  4. To není fér, proč máte na střední tak zajímavé předměty a já na stejném oboru v Praze na vysoký máme samé takový informační informační informační :)

    OdpovědětVymazat