čtvrtek 26. července 2012

Rc review - Inheritance

 


Název - Inheritance
Autor - Christopher Paolini
Díl - 4. 
Rok vydání v Čr - 2012
Rok vydání ve světě - 2011
Překlad - Olga Staníčková
Počet stran - 672
Nakladatelství - Fragment






 Anotace - 
Není tomu tak dávno, co byl Dračí jezdec Eragon obyčejným chudým farmářským chlapcem a jeho dračice Safira pouhým modrým kamenem v lese. Nyní právě na nich závisí osud celé civilizace!

Dlouhé měsíce výcviku a bojů přinesly mnohá vítězství a naději, ale také srdcervoucí ztrátu. A ta nejtěžší bitva je přitom teprve čeká: musí se postavit samotnému Galbatorixovi. Aby zvítězili, potřebují být neskutečně silní a odvážní. Pokud to nedokážou oni, neporazí Galbatorixe nikdo. Druhá šance neexistuje.
Jezdec a jeho drak došli dál, než se odvážil kdokoli jiný. Ale podaří se jim porazit samotného krále zla a obnovit v Alagaësii spravedlnost? A pokud ano, co budou muset obětovat? 


Proč jsem si knihu chtěla přečíst
Myslím, že zde ani není potřaba něco psát ;)

Příběh aneb co se tady děje
Black_creatures_digital_painting_dragon_fire-18bc4f33783359cb9790695a86a0b58b_h_largePo hrozivém konci třetího dílu Brisingr jsme inhed vrhnuti do spletitého příběhu mladého Dračího jezdce Eragona, který se se svojí dračicí Safirou snaží zastavit krutovládu mocného Galbatorixe a jeho pološéleného draka Šruikana. Společně s Vardeny tedy putuje napříč zemí do města Uru´baenu. Ale na této cestě musí zakusit boje proti ochráncům a poddaným Galbatorixe a Eragon zjišťuje, že jich opravdu není málo. 

A objevuje se opravdu znepokojivá otázka. Jak může Eragon porazit Galbatorixe, když nedokáže přemoci ani Murtagha s Trnem? Eragon stojí  před nelehkým úkolem, kdy se rozhodne, zda budou osvobozeni od temných časů Galbatorixových nebo naopak vrženi do ještě větších problémů. 

Postavy
Eragon už ani náhodou není ten farmářský chlapec, který našel namodralý kámev v Dračích horách. Stal se z něj, Stínovrah, postrach pro nepřátele a naděje pro Vardeny. Všemi uznávaný, však na bedrech úkol, který i na něj je moc velký. Eragon nepochybně dospěl, stal se z něj muž, co bojuje za dobro a mír a jeho myšlenkové pochody nabraly i hlubší smysl než se zprvu zdá. Safira je úžasně popsaná postava. Pomáhá Eragonovi, kdy mu jiní pomoci už nedokážou. Jako vždy si můžeme užít dokonale popsaný její vzhled a povahu. Elfka Arya je stále neohroženou bojovnicí jako ze začátku, nyní však už je ochotná si k sobě pustit i někoho jiného a spolu s Eragonem se z nich stávají velcí přátelé. 


Spisovatel nám opět vypráví příběh z pohledů Eragona, Rorana a Nasuady, takže nám nehrozí ochuzení co se týče jakéhokoliv detailu příběhu. Roran již také není farmářským chlapcem, ale stal se z něj úctyhodný válečník, zvaný Kladivo a jeho povět se šíří velice daleko, až zastrašuje své nepřátelé. 

Nedokáži vylíčit, jak na mě všechny Paoliniho postavy působí, protože každá je tam tak realisticky popsána, že si je dokáži živě představit vedle sebe. Na každém z nich jsem si něco oblíbila, s výjimkou Galbatorixe, samozřejmě.

Co si o knize myslím
Fotos-dragones-g_largeCo si myslím? Je toho opravdu hodně! Teď když píši tuto recenzi mám v hlavě ještě pořád trochu zmatek z pocitů a závěru knihy, protože jsem ji před 5 minutami dočetla. Myslím si... že Christopher důstojně ukončil dvanáctileté putování Eragona a Inheritance je vrcholek jeho dosavadní práce. Využil několik tajemství z předešlých dílů, které tady odkryl a dodal tím knize další spád. Možná jsou nějaké popisy krajiny zdlouhavěji popisovány, ale mě to s vědomím, že už je to poslední díl a žádné pokračování (?zatím?) nebude, vůbec nevadilo. Ba naopak! Užívala jsem si krásná slovní spojení a musím pochválit překladatelku, která svým překladem posunula knihu o příčku výše. 

Za sebe můžu rozhodně říci, že Odkaz dračích jezdců se stal jednou z mých nejoblíbenějších sérií. Doufám, že si pro nás Christopher Paolini připraví ještě nějaké vyprávění či putování napříč Alagaesií. Třeba o záhadné Angele, i když bych spíše uvítala, abychom se ještě jednou mohli podívat na naše již známé hrdiny. 

Sé onr svedar sitja hvass./ Ať jsou vaše meče stále ostré.


Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství fragment za poskytnutí recenzního výstisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat