pátek 18. května 2012

RC review - Stefanovy deníky, Prokletí

 


Název - Stefanovy deníky, Prokletí
Autoři - Kevin Williamson, Julie Plec, L. J. Smith
Díl - 3.
Překlad - Milena Hordinová
Počet stran -  223
Rok vydání ve světě - 2011
Rok vydání v ČR - 2012
Nakladatelství - Fragment





Oficiální anotace- 
Stefan opustil New Orleans a odjel do New Yorku. Slíbil si, že se už nikdy nebude živit lidskou krví, a začal být znovu šťastný. Když už si ale myslí, že konečně opustil svou minulost, zjistí, že před bratrem nikdy nemůže uniknout. Damon má pro oba upíří bratry velké plány, ať se to Stefanovi líbí, nebo ne…

Proč jsem si chtěla knihu přečíst?
Četla jsem už dva poslední díly a moc se mi líbí zpracování minulosti. Stáváme se diváky minulých století a můžeme poznat svět věčírků a plesů, kdy slovo šlechtic něco znamenalo.

Příběh aneb Co se tady děje?
Po krvavé návštěvě New Orliens se zhrzený Stefan vydává po pobřeží až do New Yorku. Chce na vše zapomenout a o to více i na svého brata, ze kterého se díky Stefanovi stal krutý zabiják. Po kruté vraždě Callie se Stefan zařekl, že už nikdy neokusí krev člověka a už nikdy se nebude plést do lidského světa. Stefan tedy žije v Central parku dál od lidí, pokušení... a živí se pouze krví zvířat. 

 Možná by se jeho plán, že se neude plést do záležitostí lidí povedl, kdyby nenašel v jeskyni polomrtvou dívku. Stefan je přes volající krev zachrání a odvede domů. K jedné z nejbohatších rodin v New Yorku - k Sutherlandovým. Ti ho z vděčnosti pozvou k sobě domů a chovají se k němu jak k sobě rovnému. A Stefan si uvědomuje, jak mu společnost lidí chybí... i když už sám člověkem není. Na plese, kam Stefana Sutherlandovi pouzvou ale potká (ne)člověka, kterého by tam jistě nečekal. A tato osoba, přišla dodržet slib. Slib, který jistě nebude lichotivý... 

Postavy 
Ze Stefana se skoro přes noc stal dobrák od kosti. Snaží se všechny zachraňovat a všem pomáhat seč mu síly stačí. Takový obrat oproti druhému dílu, kde se ze Stefana stal rozparovač! Někdy mi jeho pochody myšlenek přišly velice nepřirozené, ale jinde už jsem trochu rozpoznávala toho nynějšího seriálového Stefana, kterého máme všichni ( nebo alespoň někdo;)) rádi.

Ano, i na Damona se zde nezapomene. Spíše je ve třetím dílu poměrně dost. A v jakém světle se ukáže? Odpustí někdy Stefanovu nucenou přeměnu? Bridget, zachráněná dívka, byla velice rozmazlená a sobecká postava. Ale není divu s ohledem na její původ. Na nic jiného ani nebyla zvyklá. A mihnou se zde i další postavy -> sestry Britget - Lydie, Margaret, pan Sutherland, ... I Lexi, upírka, která pomohla Stefanovy dostat se zpátky na nohy, se nám ukáže v tomto dílu!

Co si o knize myslím!
Myslím si, že tento díl je nejslilnější z dosavadních Stefanových deníků. Najdeme zde vše, co by si čtenář mohla přát. Nebezpečí, moc, nástrahy velkoměsta, láska ( I když ne zrovna pravá), krásy plesů, tajemství,... Celkově nápad, že vyjdou deníky, které by mapovaly cestu bratrů Salvatorů vítám a těším se na další díly.
Co se seriálu týče... nevím, kdy seriál uvítáme na českých obrazovkách, ale jelikož už nám to Nova slibovala na minulé první čvrtletí, tak bych to viděla na takovou hezkou slibotechnu. A český překlad? Vážně jsem si už zvykla na oslovení ,,brácho,, takže se už ani nezasekávám a přijde mi to normální.

    
  Mnohokrát děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Stefanovy deníky - Prokletí si můžete objednat na internetových stránkách nakladatelství Fragment. 

2 komentáře:

  1. Hmm, vypadá to, že si přece jen Stefanovy deníky budu muset přečíst..jo a vypadá to,že nemáš aktuální info o seriálu - bude se vysílat i u nás a už brzy! 31.5. v 15.30 na Nově! informaci mám z blogu Varoin - http://mybooks-varoin.blogspot.com/2012/05/upiri-deniky-na-nove-novinky.html

    OdpovědětVymazat
  2. Páni, tak to opravdu nemám aktuální info. Děkuju ;) Podívám se do programu a určo se budu dívat, protože jsem nehorázně zvědavá na český dabing :D Jestli se ti líbí seriál, tak by se ti mohly líbit i Stefanovy deníky ;)

    OdpovědětVymazat