čtvrtek 17. května 2012

RC review - Lovkyně snů, Procitnutí

 


 Název - Lovkyně snů, Procitnutí
 Autor - Lisa McMann
 Díl - 1.
 Rok vydání ve světě - 2008
 Rok vydání v ČR- 2011
 Počet stran - 215
 Překlad - Čeněk Matocha
 Nakladatelství - Fragment






 Oficiální anotace -
Sedmnáctiletou Janie už nebaví, že se stále propadá ostatním lidem do snů, zejména pokud ten, komu se zdají, někam padá, ocitá se na veřejnosti nahý nebo sní o svých erotických tužbách. Janie se nemůže nikomu svěřit - neuvěřili by jí a mysleli by si, že je blázen. A tak žije se svou schopností jako s nechtěným prokletím, které neumí ovládat. Pak se jednou propadne do noční můry, z níž jí ztuhne krev v žilách. Poprvé není v něčí zvrácené duši jen pozorovatelem, ale i účastníkem...


Proč jsem si knihu chtěla přečíst? 
To je jednoduché. Žádnou knihu o snech jsem nikdy nečetla a myslím si, že se česeká obálka Fragmentu povedla. Vím, že obálka není všchno, ale je to také pádné vodítka k přečtení. A já jsem opravdu ráda, že jsem si Lovkyni přečetla!

Příběh aneb Co se v knize děje?
Sedmnáctiletá Janie žije se svojí věčně spící a opilou matkou v chudší čtvrti. Otce nikdy nepoznala, ale ani po něm nikdy nepátrala. Aby si Janie aspoň trochu vydělala nějaké peníze, chodí pracovat do pečovatelského domova - Heather Home. Ve škole to má Janie docela těžké. Kvůli tomu, že nenosí nejmodernější oblečení a že nemá poslední vymoženosti co se týče elektroniky, je odsouzená sedět v koutě. Janie má jedinou dobrou kamarádku, a to hezkou a všemi oblíbenou Carrie, která se do zdejší školy přistěhovala v šestí třídě. Kdo by se také kamarádil s chudou holkou, která mívá své chvilkové záchvaty?

Jenže ty záchvaty nejsou to, co si ostatní lidé myslí. Janie je opravdu vyjímečné děvče. Už od svých osmi let dokáže lidem nahlédnout do snů. Potíž je v tom, že ruku v ruce s tímto darem jde i nevolnost, bolest hlavy, chvilkové oslepnutí, dezorientace,... a také osamělost. Za něco dobré musí člověk vždy zaplatit, ale Janie si tento dar nevybrala. Není šťastná, že si nemůžu žít plnohodnotný život. Kdo by stál o strach, jež Janie doprovází na každém kroku? Co když ve škole někdo bude spát a ten sen Janie vezme sebou? Nebo co kdyby se to stalo při řízení auta? 

Janie si už pomalu začíná zvykat, že normální život už jí proklouzl mezi prty, když se na scéně objeví student, který ze školy jednou odešel. Cabel. Kluk, který záhadně změnil styl z otrhaného chudáka na stylového lva salónů. Co se s  ním stalo? A proč taková změna? 
Jedno je ale jisté. Od té doby, co Janie Cabela svezla do školy ji podivně přitahuje. Trochu tomu pomáhá, že ani on se k ní nechová lhostejně. Může mezi Cabelem a Janie něco být, když je mezi nimi takový společenský rozdíl? A co terpve schopnost Janie? A je pravda co se šušká po škole? Totiž, že Cabel je zapletený s roztleskávačkou Shay a i o drogách se mluví ... 

Postavy 
Janie mi je nehorázně moc sympatická. Na nic se nehraje a je, navzdory všemu, se sebou spokojená. Takových lidí by mělo na světě být více. Držím jí palce. Cabela mi bylo líto po té, co se dozvíme jeho životní příběh, ale každý má něco za sebou... Carrie byla prostě... Carrie. V prvním díle vypadala jako holka, který nechodí pro úsměv daleko a kdykoliv pomůže své kamaráce. I kdyby kvůli tomu měla vstávat o půlnoci a jet přes 300 kilometrů. O matce Janie se ani nemůžeme bavit jako o nějaké postavě, která by zasahovala do děje. Ano, tak ignoruje svoji dceru...to spíše o auto Janie, které se jmenule Ethel ;)

Co si o knize myslím? 
Lovkyně snů se mi četla lehce a rychle. Možná až moc rychle. Ze začátku to bylo trochu zvláštní, myslím teď krátké věty. Jsem nyní zvyklá na dlouhé souvětí, ale rychle jsem si zvykla na tento styl a pak jsem už neměla sebemenší problém. Kniha je jistě poutavá a jen těžko jsem ji dávala z ruky. Lidé jsou zvyklí, že sny jsou pro ně něco, kde se můžou shovat před realitou a odpočinout si tak, ale tady nám Lisa ukázala, že tak tomu nemusí být pro všechny.
  


Tímto bych chtěla velice poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Lovkyni snů, Procitnutí si můžete zakoupit na internetových stránkách nakladatelství Fragment.

Žádné komentáře:

Okomentovat