středa 22. února 2012

Review - Erilian, město čarodějů




Název - Erilian, město čarodějů
Autor - Tereza Janišová
Rok vydání - 2010
Počet stran - 268
Nakladatelství - XYZ









Anotace -
Mocné město Erilian řídí Velká rada čarodějů, není jednoduché se stát jejím členem, každý by jím chtěl být. Někteří i za cenu zločinu. To ale hlavní hrdinka Kiara, vyrůstající u svého poručníka lorda Tesiana, zatím netuší. Stejně tak nezná pravdu o smrti svých rodičů… S Kiarou se setkáváme v okamžiku, kdy vstupuje na Univerzitu magických věd jako studentka prvního ročníku. Od toho okamžiku je konec bezstarostnému dětství. Do jejího života vstupuje láska, zklamání a nečekané odhalení vlastní minulosti… Město čarodějů - svět magie, území velké lásky, v němž dobro bojuje se zlem a místo, kde se nakonec ukáže, kdo je skutečně dobrým a kdo ne. Strhující fantazy příběh mladé autorky Terezy Janišové doplňují jedinečné ilustrace Petra Vyorala.

Reakce po dočtení - Česká fantasy? Super!!! ;)


Před dvanácti lety žila Kiera Arkandela šťastně se svými rodiči krásný a kouzelný život. A když říkám kouzelný, tak kouzelný doslova. V Erilianu žijí jen čarodějové, kteří se učí v čaroškolách a na Univerzitách magických věd. Ale v této se době se stala věc, která změní Kiaře celý život. Její rodiče zabijí přímo před jejíma očima, ale vrah ji přiměje zapomenout pomocí paměťového kouzla. O mladičkou Kiaru se tedy postará starý přítel, jejího otce, Lord Tesian. Bohužel, nedlouho po vraždě Kiařiných rodičů je zabit i syn lorda Tesiana a to jeho nejlepším přítelem Lyrazem Perelianem. Ale Velká rada čarodějů ho zprostila obvinění, protože se Lyraz jen bránil, ale je tomu tak?

A tady do dostáváme do knižní současnosti, kdy už Kiara vyrostla v krásnou, mladou čarodějku. Spolu s její nejlepší kamarádkou začali navštěvovat známou Univerzitu magických věd, na kterou se dostanou jen ti nejlepší z nejlepších. Na Univerzitě bylo nádherně a hned první den ji pozvali noví spoužáci na oslavu na počest nového školního roku. Jenže tato slavnost se zvrtla nesprávným směrem... z proklaté situace ji zachránil neznám muž, který přiletěl na tvorovi, který žije neznámo kde... přiletěl na gryfovi.

Kiara se snažila na cizince nemyslet, ale ty tajemné oči jí nedaly spát. Kdo to asi tak je? Až za nedlouho se však dozví pravdu. Tento neznámí je čaroděj Lyraz. Neví, kdo Lyraz je, jen o něm slyšela nesmyslné klepy, co se šířili městem spolu s jeho příjezdem do Erilianu. Kiara se s tajemným Lyrazem začne navštěvovat. Pomáhá jí s doučováním předmětu přetváření pevných hmot, kterému nemůže Kiara přijít na chuť, ale později se to zlepší... nebo to je snad tím, že jejím učitelem je Lyraz?

Poději Kiara zjistí, že místo aby myslela na učení nebo na tanec zvaný ghilleans, zjišťuje, že se jí do mysli častěji a častěji vkrádají čarodějovi krásně temné oči... zamilovala se snad? A co Lyraz cítí k ní?

Jenže otázkou zůstává - kdo zavrazždil Kiařiny rodiče? Jistě to nebyla dračí chřipka, jak se Kiara domnívala doposud...

Kniha má velice poutavý děj a fantazie spisovatelky je obdivuhodná. Vymyslet tolik prvků kouzelnického světa - klubouk dolů. Nesmíme zapomenout na krásné ilustrace, které nás doprovází příběhem. Je to hezké oživení a dodává to knize šmrnc. Druhý díl s názvem Erilian, kouzla na obzoru vychází 26. března 2012.



☺☺☺☺/☺☺☺☺☺

4 komentáře:

  1. Tahle knížka patří mezi moje nejoblíbenější! Je prostě úžasná, už se nemůžu dočkat dalšího dílu! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem zvědavá na další díl, protože tahla knížka má něco do sebe :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tak o tomhle vůbec nevím, ale fantasy to je moje, takže se na to kouknu. Z českých fantasy znám maximálně Nemetonburk, takže tohle mě fakt zajímá :D

    OdpovědětVymazat
  4. Páni, tak o Nemetonburku jsem vůbec neslyšela... tak na to se zase kouknu já :D

    OdpovědětVymazat