sobota 13. srpna 2011

Review - Krátký druhý život Bree Tanner








Název knihy - Krátký druhý život Bree Tanner
Autor - Stephenie Meyer
Počet stran  - 190
Rok vydání - 2010
Nakladatelství  - Egmont








 Anotace -
V další neodolatelné kombinaci nebezpečí, tajemství a romantiky rozehrává Stephenie Meyerová strhující příběh Bree Tannerové, členky armády novorozených, kteří se připravují k útoku na Bellu Swanovou a Cullenovy a na nevyhnutelný střet, jenž přinese tragické vyvrcholení.
Bree Tannerová si život, který žila předtím, než získala dokonalé smysly, nadlidské reflexy, ohromnou sílu a neodolatelnou touhu po krvi, sotva pamatuje. Zato ví, že život, který žije s ostatními novorozenými upíry, má několik jistot a několik pravidel: hlídej si záda, nepřitahuj na sebe pozornost a hlavně to stihni domů do úsvitu, jinak zemřeš.
Bree získává mezi novorozenými nečekaného spojence a přítele v Diegovi, který se stejně jako ona snaží zjistit něco víc o jejich stvořitelce. Jakmile si oba uvědomí, že novorození jsou jen figurky v partii větší, než si vůbec dokázali představit, musí se Bree a Diego rozhodnout, na kterou stranu se postaví a komu budou věřit. Ale když je všechno, co víš o upírech, založeno na lži, jak poznáš pravdu?

Reakce po dočtení - Proč musím vědět konec než vůbec začnu číst knihu? 

Příběh -
 je zasazený do děje třetího dílu Ságy Stmívání. Je to doplňující kniha, kterou Stephenie začala psát dříve než vyšlo Stmívání. Prý ji velice zaujal pohled ze strany novorozených upírů a tak psala a psala až napsala knihu o 200 stránkách, ale co s tím? Myslela si, že by příběh mohl být  v Průvodci ságou, ale to by Průvodce byl moc dlouhý a tak příběh o Bree vyšel jako kniha. A hle! Navázání na Zatmění šlo na dračku, ale kdo to nečekal?




Světový úspěch se rozrostl (tedy podle mě) až po stejno jmenném filmu Stmívání.
Podle mě byl první film ten nejlepší. Druhý byl propadák, už podle výběru podtextové hudby, který se tam nehodil. Nebo aspoň většina. Zatmění už bylo zase o něco lepší, ale už to bylo hodně o penězích a přiznejme si to. Co dnes o penězích není? Já se přiznávám, že jsem byla do Stmívání úplný blázen. Ale po té mase lidí, co jsem viděla jak hysterčivě křičí jména herců atd. jsem se probudila. I nyní říkám, že sága není špatná, ale už ji nemám tak ráda jako dříve.



             Když se ukázalo, že vyjde další kniha k této sérii bylo jasné, že se stane úspěšnou. 


Bree je úplně jiná osoba než Bella. A bylo to hezká změna. Měli jsme možnost vidět věci, které Bella neměla možnost poznat, protože měla moc práce s Edwardem a Jacobem. Ale když jsem poznala Bree tak mi jí na konci knihy bylo opravdu líto. I poznání, že Diego se už nikdy nevrátí pro mě bylo ošklivým probuzením. Ve světe novorozených nemá láska co pohledávat. Tedy podle Victorie a Rileyho. I když Victorie je taky pěkná mrcha, co si budeme povídat.


Úsměvné pasáže jako - pozor, ať nevyhrábneš česnek nebo povídačky o kůlech či rakvích byly hezké zpestření. Ale tyto věci do světa upírů Stephenie nepatří.

Páni, vypadáme jako disco koule!

Bylo moc zajímavé vidět Cullenovic rodinu z jiného pohledu. Třeba jsem zrovna v tu chvíli neměla moc ráda Jaspera. Já vím, že se jen bál, aby Bree neublížila nikomu jinému, ale stejně...


Hodnocení  -
Bree se mi opravdu zalíbila a o to víc mě štval konec, o kterém jsem věděla už na začátku knihy. Víte, každý by měl možnost poznat něco hezkého a Bree poznala aspoň Diega, i když na tak malinkou chviličku, jako byla ta jejich. Ale každý novorozený asi nebude takový, jak ho popisují Cullenovi. I když rozdíl mezi Bree a třeba takovým Kevinem, který si hrál na Hulka je víc než patrný.

A navíc obal knihy je  povedený.



   ☺☺☺ a půl /☺☺☺☺☺

2 komentáře:

  1. Mě se tahle knížka docela líbila... měla jsem ji během dne přečtenou a byla to taková oddechovka. :)) A souhlas s obálkou, doma mám sérii Stmívání s originálními covery, takže mi s Bree pěkně ladí.

    OdpovědětVymazat
  2. Sakra, já mam doma české obaly knih a když jsem se dozvěděla, že se tady budou vydávat i ty originální, tak jsem málem vyletěla z kůže :D

    OdpovědětVymazat