sobota 13. srpna 2011

Review - Velikost L







Název knihy  - Velikost L, Pár kilo navíc nikoho nezabije
Autor - Meg Cabot
Rok vydání - 2007
Počet stran - 318
Nakladatelství - BB/art








Heather Wellsová válí!

Tady přinejmenším ještě před nedávnem válela. To bylo ovšem předtím, než se musela vzdát života popové hvězdy a přibrala tak, že teď nosí šaty o jednu či dvě konfekční velikosti větší – a než přišla o přítele, o smlouvu s nahrávací společností a o celoživotní úspory (její máti totiž sebrala peníze a zmizela s nimi do Argentiny). Teď jsou slavné dny plné nekonečného vystupování po nákupních střediscích už minulostí a Heather je naprosto spokojená s tím, že teď chodí v šatech velikosti L (což je velikost, jakou nosí většina Američanek!), i se svou novou prací, místem zástupkyně vedoucí koleje jedné z nejprestižnějších univerzit v New Yorku. Jednoho dne je však na dně jedné z výtahových šachet v budově koleje nalezena mrtvá studentka.

Policie i vedení školy má zájem celou záležitost smést ze stolu jako obyčejnou nehodu, jako tragický důsledek mladické nerozvážnosti. Jenže Heather děvčata kolem osmnácti zná o něco lépe… a ví, že se jen tak pro zábavu na střeše výtahu rozhodně neprojíždějí. Nikdo jí ale nevěří – ani policie, ani její kolegové a ani soukromý detektiv, kterému patří dům, v němž Heather bydlí – a nepřesvědčí je ani to, že se za pár dní najde další mrtvá studentka, a okolnosti její smrti jsou stejně všední a zároveň zlověstné, jako tomu bylo u předešlé oběti. A tak se Heather rozhodne, že je čas přibrat si ještě další povolání: stane se z ní odvážný detektiv v sukních!

Její nová práce s sebou ovšem nese pramálo výhod, žádné nadšeně jásající davy a taky spoustu povinností, z nichž některé můžou být i smrtelné. Zdá se, že nic nedokáže rozběsnit vraha víc než bývalá popová hvězda mírně plnoštíhlé postavy, která strká nos, kam nemá…


Reakce po dočtení - Velikost L nosí většina Američanek!!! :D( tak proč tam všichni vypadají jako modelky?)
 Příběh - 
 se je usazen do každodenní rutiny Heather Wellsové. Vstávat, jít do práce, vzít si něco na zub, obdivovat svého domácího a tajně si brnkat na kytaru. Ale dříve to tak nebylo. Dříve byla Heather NĚKDO. Byla hvězdou nákupních středisek a každý měl její plakát na stěně v pokoji a přál si být  jako ona. Jenže to všechno se proměnilo jen ve změť dávných vzpomínek tehdy, kdy jí zrušili smlouvu s nahrávacím studiem a její matka okradla svoji dceru o všechny své úspory se svým milencem a odjela pryč. 
Ale aby toho nebylo málo - Heather viděla svého snoubence Jordana, jak ji podvádí s jinou. Ihned se s ním rozešla a pod své ochranná křídla ji vzal Jordanův bratr Cooper, který se svojí rodinou nevychází zrovna dobře.


Normální život? Co to je? 
Jenže tenhle způsob života se co nevidět změní. Na koleji, pardon, ve studentském domově dojde k úmrtí studentky. Jako příčinu úmrtí policie vyhlásí - skok z výtahu. Heather je zděšená, protože studenti surfují na výtahu celkem často. Proč teď najednou došlo ke smrti? Ale tohle holky prostě nedělají. Bohužel nikdo Heather nevěří, že by za tím mohlo být něco víc. Ani ten úžasný superdetektiv Cooper, se kterým pouze žije. Jenže Jordan nechce nechat Heather být, i když s ním skončila, ale pořád si láme hlavu s tím, jak upoutat pozornost jeho bratra. Jenže když se na koleji najde druhá mrtvá studentka, tak se Heather pustí do pátrání na plno nehledě na pohledy ostatních.


No ne, vy jste Heather Wellsová? Sladká horečka? Měla jsem všechna vaše alba...

 Kdo to tedy je? 
 Meg skvěle ukázala, že by se mohla místo spisovatelky vydat na dráhu detektiva. Skvěle popsala tajuplné poslání Coopera a zvědavost a amaterké výslechy taky byly dost hezky zpracované. Od jednoho člověka skáčeme k druhému a pořád to není ten pravý.



 
Má první kniha od Meg
Ano ano. Toto je má první kniha od Meg Cabot a moc se mi líbila, i když druhý díl se mi o něco líbil víc. Možná, že jsem se do života Heather a nanuků DoveBar zamilovala. Ale způsob, jak je vykreslena kniha je obdivuhodná a já se nemůžu dočkat, až dočtu třetí díl této série.




Hodnocení -
 Vezmu to zkrátka. Kniha se mi líbila. Tečka. Né, kecám. V knize všechno mělo nějakou spojitost. Ať už smrt studentek, Chrise, nebo cokoliv jiného. To, jak si Heather stěžovala na své břicho nebo zvětšující se stehna jen zvětšilo mé sympatie. Přeci nikdo není dokonalý ne? 


 ☺☺☺☺/☺☺☺☺☺

 

Žádné komentáře:

Okomentovat