sobota 13. srpna 2011

Review - Upíří deníky 1/2

Upozornění! Nějaké fakty mohou naspoilerovat děj. Vypsala jsem jen ty nejdůležitější věci aby to bylo stručné, takže je velice možné, že tam bude něco chybět. Toto jsou recenze knih, nikoliv seriálu.





Název  - Upíří deníky - Probuzení
Autor - L. J. Smith
Rok vydání - 2009
Počet stran -  248
Nakladatelství - Fragment











Anotace  - 
 Středoškolačka Elena je dívkou, po níž chlapci touží a které se dívky touží podobat. Jenže krásný a tajemný Stefan se zoufale snaží jejímu kouzlu odolat – stíhá ho temná minulost i vědomí, že jeho pomstychtivý bratr Damon je hrozbou pro každého, ke komu se Stefan přiblíží. Elena si brzy uvědomí, že se ocitla mezi dvěma bratry – a ve velkém nebezpečí

 Od téhle sériie jsem hodně očekávala a abych pravdu řekla na první ráz mě ani nezklamala. Knihy jsem začala číst o mnoho dříve než se se na obrazovkách objevil seriál se super cute Damonem.
Kniha měla pomalý rozjezd, ale líbila se mi. Bylo pro mě nové, že hlavní hrdinka je tak sebejistá a jistá si svým vlivem na ostatní, že se mi i začala zamlouvat.

A kdo o Upířích denících neslyšel - čemu se mi ani nechce věřit - je tu malé shrnutí, které jsem rozdělila do dvou částí.

 Třpytit se na slunci? Pché, já mám prsten z kamenu Lapisu lazuli. 

 Elena je dívka známá po celém městě. Je to ta, o které všichni mluví a mluví se o ní ještě víc, když ji ten krásný cizinec odmítne. Pro Stefana je to krutá rána osudu, když potká ve škole Elenu, která je bolestně povědomá zemřelé Katherine, kterou oba bratři tak bezmezně milovali. A která se zabila, aby spolu své problémy vyřešili. Trochu zvláštní...

Vlastně celá kniha je odkrývání Stefanova tajemství. Takže velkým závěrem knihy je fakt, že se vrátil Stefanův bratr - Damon a chce se mu pomstít na Eleně za to, že spolu soupeřili o srdce stejné dívky, ale to už se stalo před několika stoletími.

Bonnie s Meredith se snaží pomoci Eleně dostat Stefana, ale dlouho jí odolává. Až z toho Elena začíná být nešťastná. Ona přece mohla mít každého na koho si ukázala. Tak proč ne jeho? Až když pozná, kdo je Stefan zač se zdi okolo jeho srdce zbortí.
Ale Bonnie si začíná uvědomovat, že není jen obyčejná studentka, ale že babička jí říkávala pravdu a že má Bonnie za předky Druidy. Tím pádem je Bonnie taková malá čarodějka

 Jenže s příchodem zlého bratra přijde do Fell´s Church  i neznámá síla. Kdo tedy unesl Stefana? 




Název knihy - Upíří deníky  - Souboj
Autor - L .J. Smith
Počet stran - 232
Rok vydání - 2009
Nakladatelství - Fragment









Anotace -
Elena brzy zjistí, že existuje ještě mnohem větší nebezpečí než zamilovat se do upíra – a to být předmětem touhy upírů dvou. Zatímco Stefan i nadále bojuje s instinktivní žízní po její krvi, Damon setrvává ve své snaze získat si Elenino srdce. A Elenu přitom čeká ještě mnohem těžší zkouška: aby zachránila jednoho ze svých nesmrtelných ctitelů, sama bude muset riskovat svoji smrtelnost…

V druhém díle je hlavní zápletkou Damonova přítomnost ve městě a touha po Elenině krvi, kterou si bezcitně bere. I když Stefan si je stále nejistý, když si bere od Eleny krev. Docela ironie.
Stefana našli úplně vyčerpaného, na pokoraji smrti. Ale zachránili ho, jak překvapivé. 

Jenže ve Fell´s Church se něco děje. Není to přítomnost Stefana nebo Damona, ale něčeho většího.
Stefan ve víru zděšení nad návratem svého bratra jel vyhledat starou bylinu, která znemožní ovládnutí mysli - Sporýš.

Ale kdo ukradl Elenin deník, do kterého si píše i nejtitěrněkší myšlenky co jí prolétnou hlavou? Kdo věsí úryvky z deníku namířené proti Stefanovy a obviňují ho tím pádem z vražd, které zavinil Damon? Byl by to pro Stefana konec a pro jeho bratra velká radost. A kdo je ten nový učitel historie? Normální jistě není.

Druhý díl už byl o něco slabší, ale přítomnost Damona tomu dávala šťávu. A to, že jsem knihy četla před seriálem je další plus.








Název knihy - Upíří deníky, Zášť
Autor - L. J. Smith
Počet stran - 239
Rok vydání - 2010
Nakladatelství - Fragment








Anotace -
Elena si pomalu zvyká na důsledky svých rozhodnutí. Její oddanost ke Stefanovi ji přetvořila v to, čeho se vždycky tolik bála, ale po čem současně stále touží. Když se však ve městě objeví lovec upírů rozhodnutý vyčistit město od nemrtvých škůdců, z lovců se stanou kořisti. Stefan, Elena a Damon navíc musí spolupracovat, aby vypátrali zlo, které přivádí Fell´s Church zpět k jeho tajemným kořenům.

 Třetí díl byl pro mě moc hezkým překvapením a celkem nejlepším dílem z celé série. A mohl za to našlápnutý děj, který byl hezky promyšlený. 

 Z Eleny se stala upírka. Ale zde to není jedem, ale výměnou krve a následné smrti. Je to složitější. Ale aspoň dotyčný nemusí 3 dny trpět v nesnesitelných bolestech.  

Bonnie, Meredith a Matt se už ve třetím díle dozvědí, co je Elena s Damonem a Stefanem  zač.

Ale v novém upířím světě je to úplně něco jiného než si Elena kdy mohla myslet. Na světlo mohla jen s prstenem z Lapisu lazuli, dřevěným kolíkům se vyhýbala obloukem a také nyní nemůže pořádně přejít tekoucí vodu. 
Čím silnější máš síly, tím víc tě pravidla temnot svazují!

A nyní Elena poznává, že Damon není tak špatný, za jakého se vydává. Snaží se ostatní udržet v domnění, že je zlý, ale je to pravda? A kdo tedy pobláznil psy ve městě tak, že to vypadalo jako velká armáda proti lidem. A dokáže Bonnie něco udělat se svými schopnostmi?

Všechny otázky vám odpoví osoba, která údajně zahynula svoji rukou před několika stoletímy...  

Jenže Elena na konci knihy zemře... tak jak se dostane do dalších dílů? Nebo spíš jako co, co dostane do dalších dílů?  


Porovnávání faktů - 
Ne, já si to nemůžu odpustit ;) Musím sem do toho trochu zařadit i seriál. Byl pro mě docela šok vidět Caroline jako blondýnu a Elenu jako brunetu, ale brunety jsou obecně oblíbenější, tak asi chtěli zvýšit sympatie vůdči hlavní hrdince. Taky fakt, že Elena má jako sourozence bratra Jeremyho a ne sestru Margaret byl docela zvláštní. A to, že se v seriálu neobjevila Meredith jsem docela uvítala. V knihách mi přišla za strašně chytrou. Ale vztahy už moc neřeším. Matt a Caroline? Jeremy a Bonnie? Jeremy a Vicky?  Páni! Ale má to šťávu a já se už nemůžu dočkat třetí série. 

 A této části Upířích deníků dávám...
☺☺☺ a půl/ ☺☺☺☺☺

A to jen a díky třetímu dílu, který se stal mým oblíbeným. Od třetího dílu jde série opravdu z kopce a kdyby spisovatelka nechala sérii jako triologii, jak to napřed mělo být, myslím si že by to dopadlo líp. 

Žádné komentáře:

Okomentovat