pondělí 26. ledna 2015

Review - Rezistence

 




Název - Rezistence
Autor - Veronica Roth 
Díl - 2. 
Rok vydání - 2012
Počet stran - 352
Nakladatelství - CooBoo








Anotace
Měl to být pro Tris šťastný a slavnostní den, ale všechno dopadlo úplně jinak. Po krvavé tragédii mezi frakcemi vzrůstají konflikty a nad společností se vznáší válka. Tris se musela rozhodnout už jednou – a teď ji čeká další volba. Dřívější rozhodnutí, obavy, zármutek i provinilost, to vše ji teď dostihlo a Tris nezbývá než bez výhrad přijmout svou Divergentní identitu. Dokáže se ale vyrovnat se vším, co to znamená?

Reakce po dočtení -  Proč to končí zrovna teď?!

http://data1.whicdn.com/images/157502682/large.jpgDěj navazuje hned na předešlou úspěšnou knihu Divergence. Tris společně s Tobiasem, Marcusem, Peterem a Calebem prchá pro pomoc k Mírumilovným s důležitým diskem ze základny Neohrožených a za sebou nechávají revoluci, která už je v plném proudu. Lidé se snaží zachránit si svůj život tím, že ze svých frakcí prchají. Společně s Mírumilovností se ještě hrdinové podívají do Upřímnosti, kde podstoupí Sérum pravdy a Tris se veřejně přizná k (spoiler) zabití Willa. Tento čin jí pronásleduje jak ve snech, tak i za dne, kdy není schopná do svých rukou vzít zbraň a vystřelit. 

Na základnu Upřímných ale zaútočí jednotka Neohrožených spolčených se Sečtělostí. Zde použili jakýsi nový druh séra, který jim měl dopomoct vyhledat divergentní. 

Jeaninne je pořád o krok napřed a s tvorbou nového séra může lidi ovládnout a nebo je nechat jednoduše napochodovat na smrt, to samozřejmě Tris nemůže nechat jen tak! 

Hlavní hrdinka ale nemá jen problémy se Sečtělostí, ale i s výčitky a provinilostí za ( spoiler k prvnímu dílu) smrt svých rodičů. Nehledě na to, že tyto pocity staví zeď mezi Tris a Tobiasem. 

❤️❤️Na pokračování jsem se skutečně těšila, kdo by taky ne, že jo. Četla jsem ale Rezistenci nějaký ten pátek po Divergenci a dělalo mi docela problém se vyznat v množství jmen, které se tam vyskytly,ale na to abych si dala re-reding jsem prostě neměla nervy a sáhla po Rezistenci. Triss utrpěla velké citové vypětí, a také se to na ní dost podepsalo. Velké a rychlé změny nálad, akce do kterých se pouštěla nehledě na její bezpečí, hádky s Tobiasem a mnohem více... ale i když se mi jejich hádky nelíbily, tak na druhou stranu to prostě ke vztahům patří a víc se to blíží k realitě. Je hezké, že se tento pár ( i když ano, s úžasným klučičím zastupitelem ) nespadá do šuplíku oštítkovaným klišé.

Knížka opět končí s napínavým závěrem, který vás opět nechá v drásavém očekávání, co si nakonec pro nás připravila Roth. I když je pro mě Rezistence slabším odvarem prvního dílu, tak i tenhle se mi líbil. Nejvíc se mi  na knize nelíbilo chování Tris, kvůli kterému jsem měla 100 chutí jí jednu ubalit. Následně také to, že se toho děje tolik - takových akcí - že jsem se v tom sem tam ztrácela a pak už mi to přišlo i jako normálka. Nebo i vyšší počet mrtvých, ale chápu autorku, že chtěla udělat děj více napínavějším a dramatičtějším. 


Kolem a kolem je to stále skvělá kniha a jistě tuto dystopickou sérii doporučuji. Závěr byl nečekanou tečkou a já se jen těším, jaké pro nás má autorka vysvětlení celého tohoto zamotaného příběhu.

                                                 ☺☺☺☺/☺☺☺☺☺

A samozřejmě zachvilku už tu bude i zfilmované zpracování, těšíte se? Já jo! Podle traileru to asi bude něco jiného než kniha ( např. četla jsem hodně stížností na to, že má Tris kratší vlasy než v knize), ale první díl se mi líbil, tak uvidíme :)


2 komentáře:

  1. Já jsem zvědavá kdy dočtu Alianci :D, nějak se mi do ní nechce. Teď si zuby brousím na Labyrint :3

    OdpovědětVymazat
  2. Já už ji dočetla :D to tě ten konec Rezistence nenavnadil? :D Já bych taky napřed chtěla přečíst knížku a až pak film :)

    OdpovědětVymazat