pátek 30. ledna 2015

Review - Inkoustové srdce

                                                            




Název - Inkoustové srdce
Autor - Cornelia Funke
Díl - 1.
Rok vydání - 2011
Počet stran - 400
Nakladatelství - Knižní klub







Anotace - 
Knihvazač Mortimer Folchart je milovníkem knížek a nadšenou čtenářkou je i jeho dcera Meggie. Mortimer má neobyčejný talent: když nahlas předčítá, zhmotní se postavy z příběhu v našem světě - avšak zároveň se někdo odtud ztratí. Tak kdysi zmizela v dobrodružné knize s názvem Inkoustové srdce Meggiina maminka... V domě Folcherových se objeví neznámý muž jménem Prašprst. Pro Meggie tak začíná dlouhá cesta plná překvapivých zvratů, která ji dovede až do doupěte hrdlořezů - postav z knížky Inkoustové srdce, kteří nyní žijí v reálném světě. Bude záležet na Meggie, jestli se podaří zvrátit jejich kruté záměry...

Reakce po dočtení -  Když nemůžu mít kunu s růžky, tak chci fretku :D

Tam kde se vrší knihy, tam najdete dvanáctiletou Meggie se svým otcem, svoji matku nikdy nepoznala, zná ji jen z vyprávění a z fotografií. Jsou věčně na cestách, protože Mo ( jak mu Meggie říká ) je knihvazač a doktor pro knihy. Oba velice milují knihy a žijí si spokojený leč trochu osamělý život. Ale Meggie má svoje knižní hrdiny a postavy, takže si se svojí představivostí vystačí. Jenže od večera, kdy se před jejich domem objevil Moův starý známý Prašprst, se navždy vše změní. 

Proč Prašprst Moovi říká Kouzelný jazyk?  A kdo je ten Kozoroh, o kterém mluví se strachem v hlase? Následujícího dne odjíždějí všichni 3 k tetě Eleanor, která je rovněž milovnicí knih. Celý dům je vlastně jedna velká knihovna. Zde ale Moa unesou a Meggie se musí vydat na záchranu svého otce a dozvědět se pravdu o té malé knížečce, kterou se snažil u tety schovat. Spolu s otcem najde Meggie i odpověď na to, proč jí Mo z knížek nikdy nepředčítal a kdo je ten hrůzostrašný Kozoroh. Někdy by ale bylo asi lepší si o těch dobrodružstvých jen číst, než je skutečně prožívat... nebo ne?

Z příběhu i vyprávění je patrné, že je věnována především dětem, ale i já jsem si v ní našla zalíbení. Autorka si vyhrála s námětem knih a ke každé kapitole napsala výňatek z nějaké knihy, která se buď v následující kapitole objeví a nebo je s kapitolou nějakým způsobem propojena.

Tumblr | via TumblrJsou zde jasné strany dobro-zlo/bílá-černá jako v pohádkách, ale překvapivě zde najdeme i šedou. Zejména tuto postavu jsem si oblíbila, protože byla popsána opravdově až reálně. A další můj favorit je malá kuna s růžky, Gwin.

Nakladatelství už knihu nevydává a zatím se zdá, že ani neuvažuje o 2. vydání, což je docela škoda.

Co se mi na téhle knize nejvíce líbilo? Jednoznačně úvody ke kapitolám, o kterých jsem se již zmiňovala a tématika knih. Ještě jsem nečetla knihu, kde by byly knihy tak ústředním tématem. A co se mi nelíbilo... zdlouhavý začátek knihy, ze začátku mě nic nenutilo knihu znovu otevřít a začíst se oproti konci, který byl až moc rychlý a hlavní ,,boj,, nebo střet se zlem byl pro mě moc zbrklý. Autorka by ho jistě mohla napsat lépe. Bylo vidět, že i sama Cornelia je vášnivou čtenářkou a se slovy si moc dobře rozumí. Celkový dojem z knihy je dobrý, sice je pro děti, ale věřím, že si v něm každý najde něco pro sebe :)

☺☺☺/☺☺☺☺☺

Knížka byla i roku 2008 zfilmována a zahrál si i v něm můj oblíbený herec Brandon Fraser :) Film jsem zatím neviděla, ale ráda bych ho zkoukla co nejdřív, abych to mohla porovnat :)



 

2 komentáře:

  1. Krásne napísané :) mne sa Atramentové srdce veľmi páčilo :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju, jsem hlavně zvědavá na pokračování, protože to je podle kamarádky ještě lepší :)

    OdpovědětVymazat