pondělí 18. února 2013

Review - Past, Zahrada nesmrtelnosti





 Název - Past, Zahrada nesmrtelnosti
 Autor - Lauren De Stefano
 Díl -1. 
 Rok vydání - 2012
 Počet stran - 368
 Nakladatelství - Fortuna Libri






 Anotace -
Co kdybyste se dozvěděli, kdy – na den přesně – zemřete?
Díky moderní vědě se každá lidská bytost stává tikající časovanou genetickou bombou. Bezohledné manipulace s genetickými informacemi způsobí, že muži se dožívají pouze dvaceti pěti let a ženy dokonce jen dvaceti. V této bezútěšné době jsou mladé dívky unášeny a nuceny žít v polygamním manželství, aby odvrátily hrozbu, že lidstvo vymře.
Tento osud čeká i šestnáctiletou Reine Elleryovou. Je unesena, aby se stala jednou z vyvolených nevěst a vstupuje do světa bohatství a privilegií. Přestože její manžel Linden k ní chová opravdové city, jediným cílem Rhine je útěk – chce najít svého bratra-dvojče a vrátit se domů. Ale Rhine se musí vypořádat s více problémy, než jak znovu získat svobodu. Lindenův excentrický otec je odhodlán najít protilátku na genetický virus, díky kterému mu hrozí ztráta syna, i když to znamená jít přes mrtvoly, aby prověřil své experimenty…

Reakce po dočtení -  Chvíle, kdy si konečně můžu dopřát pořádný výdech

217842_4007416738285_1136118217_n_largeRein Elleryová žije v době, kdy víte kolika se dožijete.  Kvůli hraní s genetikou se vědcům podařilo najít lék na ty nejhorší nemoci, i na rakovinu. Lidé z první generace byli silní a zdraví po mnoha let, ale jejich děti už takové štěstí neměly. Měli zdraví to ano, ale co  je to za život když víte, že umřete ve 20 letech? A muži v 25 letech? 

Aby se zachovala populace lidí, dívky starší jak 13 let unášejí Náhončí a dodávají je za peníze bohatým Pánům. Dívky, které si Pán nevybere jsou zabity a odhozeny to se stane několika dívkám kromě Rein a dalších dvou dívek, které si pán Linden vybral - Cecily a Jennu. Dívky jsou odvezeny do luxusního sídla, kde je chudoba neslušné slovo. Rein je tak odtržena od života, který znala - od svého milovaného bratra Rowana. Často ji tak napadají pochmurné myšlenky... Je Rowan naživu? Hledá ji? 

Tumblr_mhrxzcvwgy1s22oo5o1_500_large
Z Rein, Cecily a Jenny se stávají manželky pana Lindena a nahlíží do světa bohatství, ale také světa bez svobody, kde na vás může číhat zlo v podobě Lindenova otce pana Vaughna. Pan Vaughn je přísný a pravidla milující otec, který má na srdci blaho syna. Mezi jeho priority patří také lék proti předčasnému úmrtí. A pro lék je schopen snad všeho! Život plný bohatství, jídla, večírků není pro Rein. Ta se chce vrátit do světa, kde je její bratr Rowan a kde se může zamilovat do koho sama bude chtít. Plánuje útěk, ale přítomnost sluhy jménem Gabriel ji přinutí chvíli zůstat... 

Archie_lorah_b2009_largeNa knize se mi moc líbilo, že je tak reálná. Kdo ví, co se tu stane za 100 let?  I tato alternativa je možná a já si ji s chutí užívala. Samozřejmě jen ve fiktivní podobě. V knize nenajdete snad nic, co by vás mohlo rušit. Autorka si skvěle pohrávala s osudy hrdinů a s lehkostí jim přihrávala situace, které jsem někdy nemohla rozdýchat. Každá postava má svoje místo a určitý podíl na celku knihy. A jako celek je kniha opravdu úžasné dílo. A kdo to ještě neudělal nebo si nebyl jistý, doporučuji si knihu přečíst. A já se už nemůžu dočkat, až si přečtu pokračování - Horečku.

2 komentáře:

  1. Súhlasím, kniha je úžasná 8) Aj 2ka je super.
    Samé dobré akcie a ten hnusný svet okolo, proste super 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky se mi to moc líbilo, a slyšela jsem, že dvojka je ještě ,,hnusnější" :D :D

    OdpovědětVymazat