čtvrtek 14. února 2013

Rc review - Ten, kdo stojí v koutě

 


Název - Ten, kdo stojí v koutě
Autor - Stephen Chbosky
Rok vydání v ČR- 2012
Rok vydání ve světě - 1999
Počet stran - 213
Překlad - Vratislav Kadlec
Nakladatelství - Brio






  Anotace - 
Strhujícímu románu Stephena Chboskeho o dilematu mezi nečinností a touhou se dostalo nadšeného přijetí, vyvolal polemiku a získal miliony oddaných čtenářů. Příběh o dospívání na střední škole, který Charlie vypráví v dopisech, je otevřenější a důvěrnější než leckterý deník, zároveň vtipný i sžíravý. Nevíme, kde Charlie bydlí, ani komu píše - máme jen slova, o která se rozhodl podělit. Zmítán touhou žít svůj vlastní život i touhou vymanit se z role, která mu připadla, prozkoumává dosud neznámé území. Před ním se otvírá svět prvních lásek, rodinných dramat i nových přátelství. Svět sexu, drog a Rocky Horror Picture Show, kde klíčem ke štěstí může být například ta správná píseň, díky níž se můžete řítit tunelem a cítit se nekonečně. V Charliem se autorovi podařilo stvořit vypravěče, který vás uhrane a přenese zpět do divokých a intenzivně prožívaných dní na prahu dospělosti, kdy se život podobal jízdě na horské dráze.

 

Stephen Chbosky
- vyrůstal v Pittsburghu ve Spojených státech a absolvoval scenáristiku na Jihokalifornské univerzitě. Jeho první film, The Four Corners of Nowhere, měl premiéru na festivalu v Sundance. Byl také editore sbírky krátkých povídek Pieces a napsal scénář k filmové adaptaci muzikálu Bohémové ( Rent ). Byl také spoluautorem scénáře postapokalyptického seriálu Jericho, který si vydobyl své místo v historii televize poté, co jeho fanoušci na protest proti stažení pořadu poslali na adresu stanice 18 tun ořechů. ( To mě opravdu dostalo :D ) Ten, kdo stojí v koutě je jeho první román. Podle knihy natočil stejnojmenný film, který měl premiéru v září 2012. 

 Příběh aneb co se tady vlastně děje
Db7540235910f615af78f695e0e479d9_largeHlavní postava - Charlie nemá nikoho okolo sebe, komu by se mohl vypovídat ze svých pocitů. Jeho nejlepší kamarád spáchal sebevraždu a pořádně se ani neví, proč to udělal a je milovaná teta Helen měla nehodu a zemřela před několika lety. Tak se Charlie rozhodl psát dopisy. Dopisy, které píše někomu, koho nikdy nepotkal a čtenář si tak připadá, že tenhle neobyčejný mladík píše jemu.

Charlie právě nastupuje na střední školu. Pro každého je tento skok hrozivý a citově náročný, ale Charlie není každý... je jiný. Jeho minulost ho stíhá každý den a podepsala se na jeho plachosti a na faktu, že si tak vybudoval svůj vlastní svět, kterému rozumí jen on. Ale podaří se mu najít dobré kamarády, kteří ho zasvětí do tajů střední školy a do pubertálního věku, kde mají hlavní slovo alkohol, večírky, zábava, ... 

Charlie se pomalu otevírá a zjišťuje, že i vnější svět je zajímavý a co teprve když se zamilujete! Ale co když dávná tajemství vyplují na povrch? Bude všechno stejné? 

Postavy
Tumblr_mhyswe7s7u1qfja55o1_500_largeCharlie je velice citlivý chlapec. Rád by se stal spisovatelem a žil spokojený život s rodinou a přáteli. Charlieho charakter dává knize zcela originální nádech a udržuje vás napnuté u čtení. Co se mu přihodí na další stránce? Bude konečně šťastný? Patrick, první člověk, se kterým se Charlie seznamuje. Je vtipný a vždy řekne, co si myslí. I on má tajemství. Sam je Patrickova nevlastní sestra a osoba, do které se Charlie ihned zamiluje. Se Sam si skvěle rozumí. Je oddaná kamarádka, která má za sebou také nehezkou minulost. 

Dále jsou tu postavy, které jsou v knize okrajové - Učitel angličtiny, Bill, se kterým si Charlie ihned rozuměl  díky svému nadání pro literaturu a cit pro knihy; Bob, u kterého se pořádala většina večírků; Charlieho bratr a sestra; Patrickovo a Sam kamarádi nebo herci v Rocky Horror Picture Show ...

Filmové zpracování
Tumblr_mh10i3huua1rmzj85o1_500_large
Nedá mi to, musím se zmínit i o filmu, kde v hlavní roli zazářil Logan Lerman, Emma Watson s Ezrou Millerem. Na film jsem se dívala až po přečtení knihy. Nevěřila jsem, že by filmaři mohli ztvárnit tak skvělý popis děje knihy, ale jak jsem se mýlila. Skvělí herci, prostředí, písničky jako podtext pro film a také fakt, že spisovatel byl režisérem ... zamilovala jsem si jak knihu, tak film. I když je několik nesrovnalostí nebo film pár částí vynechal, tak se děj převážně drží knihy. Závěrečná řeč ve mě stále doznívá a při vzpomínce na tuto knihu/film mám skvělý pocit.

Co si o knize myslím
Nikdy jsem téhle knize podobnou nečetla. Je to opravdu unikát a jestli jste do teď četli jen samé kladné recenze, tak tady se nesetkáte s jiným hodnocením. Kniha se čte jedna báseň, klobouk dolů ze skvělý překlad, který mě při čtení nijak nerušil a je opravdu skvělé, že se Brio rozhodlo při uvedení filmu do kin vydat knihu i u nás. Je to úplně jiný styl čtení, který stojí za to. Charlie je postava, kterou si ihned oblíbíte a až knihu dočtete, budete se cítit lehce ale zároveň smutně, protože víte, že tohle je konec a žádné pokračování už nebude. Když jsem knihu dočetla, mravenčilo mě až na patě. Přeci, kdo by nechtěl být nekonečný?


Tímto bych chtěla velice poděkovat Knihcetrum.cz za zaslání recenzního výtisku.

A závěrem přidávám píseň, která se objevila jak ve filmu, tak se často objevovala v knize. 

The Smiths - Asleep



3 komentáře:

  1. Kniha sa mi páčila, má iskru a hlboké myšlienky 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Mravenčilo mě až na patě... to je přesně ten pocit, jkterý jsem měla po dočtení a nebyla jsem schopná do popsat!

    OdpovědětVymazat
  3. E_V_E - Nejvíc se mi na ní líbila ta originalita ;)

    Emily.L - Jsem ráda, že jsem pomohla :D

    OdpovědětVymazat