úterý 25. prosince 2012

Rc review - Dědička

 


Název - Dědička
Autor - Amanda Hocking
Díl - 1.
Rok vydání v ČR - 2012
Rok vydání ve světě -  2010
Počet stran -  310
Překlad - Jana Jašová
Nakladatelství - Fortuna Libri






Anotace - 
Když bylo Wendy pouhých šest let, matka se ji pokusila zabít. Tvrdila jí, že je monstrum. O jedenáct let později se Wendy začíná obávat, že matka měla tehdy možná pravdu. Dochází jí, že asi není tím, kým si po celý život myslela, že je. Toto poznání jí pomáhá odhalit Finn Holmes.
Finn, záhadný spolužák, zprvu Wendy jen neustále pozoruje. Něco na něm Wendy neskutečně přitahuje, ale zároveň děsí. S jeho pomocí se dozví i pravdu o sobě a svém životě: Jako miminko byla zaměněna s jiným dítětem, chlapcem. Ještě v šoku se Wendy vydá s Finnem za svou pravou matkou. Netuší ale, co ji tam čeká...
Nový domov Wendy nutí nechat dosavadní život za sebou, zapomenout na školu jí problém nedělá, ale jak se vypořádá se ztrátou svého bratra a tety? Wendy se musí poprat se svým novým údělem a s tím, že ani u své pravé matky nenajde city, které celé dětství tak moc postrádala.
 

 Proč jsem si knihu chtěla přečíst?
Nejvíce mě na knize zaujalo slovo Tryll. V životě jsem o ničem takovém neslyšela a velice mě zajímalo, jaké bude vystvětlení tohoto pojmu.

Amanda Hocking
 - je autorkou trilogie o Tryllech, která se v USA stala bestsellerem a dalších šesti knih, jež si vydala vlastním nákladem. Poté, co se prodalo – zejména ve formátu  e-Book – , více než milion jejích knih vydaných samonákladem, je obdivována jako typický příklad úspěchu v digitálním věku. Žije v Minesotě, kde pracuje na další knize.


 Příběh aneb co se tady vlastně děje
Svérázná Wendy za sebou má těžké dětství. V šesti letech se ji matka snažila zabít a od té doby má s životem jen samé potíže. Žije se svým braterm Mattem a tetou Maggie. Díky povaze hlavní hrdinky se rodina musí každých pár měsíců stěhovat. I když se Wendy opravdu snaží ani teď se potížím nevyhne. A ty se objevily v roli záhadného Finna Holmese, který Wendy neustále pozoruje. 

Po nějaké době Wendy zjistí, že jak Finn tak ani ona sama není to, za čím se zprvu zdá. Wendy je Podvrženec. Dítě, které bylo podstrčeno do světa lidí. Jenže odkud? S Finnem se vydává do zapovězených míst, do Foreningu. Domova pro Trylly, ale my je známe pod všeobecným názvem - Trollové. Tryllové jsou silným kmenem v tomto království Trollů. Ale pod pojmem Troll si nesmíte představit špinavého skřítka dupajícího pod mostem. Tyto bytosti jsou krásné, pyšné a velmi mocné. Mají zavedenou monarchii. Díky svým magickým schopnostem je určováno postavení ve společnosti, jaképak postavení bude mít asi Wendy? 

Jenže naproti Tryllům stojí Vittra. Bytosti, které se po staletí snaží Trylly vyhladit. Teď se snaží unést Wendy, co s ní hodlají udělat? Bude život v Tryllím světě lehčí?

Postavy 
Ll_290030916_largeWendy je jako hlavní hrdinka moc zvláštní. Už z prvních pár stran poznáte, že není obyčejný člověk. Nezapadá do společnosti lidí a nutí ji to přemýšlet, jestli matka před 6 lety měla pravdu, o tom, že je zrůda. Wendy je určitě odvážná, tvrdohlavá a učenlivá jenže k naneštěstí je také velice nechápavá. Často jsem převracela oči vsloup a říkala si - ,,Jak to, že jí to nedochází?!" Asi bych nespočítala na prstech, kolikrát jsem tuto větu použila. Finn, tajemný a odvážný. Dokáže si udržet klid skoro za každé situace. Oblíbila jsem si ho hned po prvních dvou stránkách. Elora, královka Tryllů, je opravdu pyšná a strohá osobnosti. Člověk by si s ní nerad zahrával. Rhys, jediná osoba ( kromě Finna ) se kterou se Wendy cítí dobře. Pomáhá Wendy zvyknout si na zbůsoby Tryllské společnosti. 

V knize je dalekovo více postav. Poznáme nějaké představitele Vittry, nové Wendini kamarády, významné osoby Tryllské společnosti další .. v bonusové povídce se ( možná ) ukáže představitel třetí strany milostného trojúhelkníku.

Co si o knize myslím já
1600256-10-1352903439812_largeJak jsem již říkala, Wendy mi často přišla unáhlená a než jí něco došlo, chvíli to trvalo. To mě asi na celé knize vadilo nejvíce. Překlad mi nějak nevyrušoval ze čtení a ostatní postavy byly hezky popsány. Zalíbil se mi docela Tove Kroner, mladý Tryll který je díky své magické schopnosti víc než je zajímavý. Rády bych, aby nám ho autorka představila více.

Bonusová povídka uzavře hezky první díl a připraví/navnadí nás na další pokračování, na které se moc těším.Navíc dávám knize další body za krásnou obálku.

 

Tímto bych chtěla velice poděkovat nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí recenzního výtisku. 
 
Booktrailer




2 komentáře:

  1. Tove mi strašne pripomenul Benjamina z Breaking Dawn! Nemohla som si ich nespojiť! Pri čítaní sa mi zjavil herec, ktorý ho hrá a ktorého zbožňujem 8P

    OdpovědětVymazat
  2. Fakt? I víš, že i možná trochu jo? Ale samotnou by mě to nenapadlo :D A BD 2 se moc vyvadla viď? ;)

    OdpovědětVymazat