čtvrtek 11. října 2012

Review - Železný král

 



Název - Železný král
Autor - Julie Kagawa
Díl -  1.
Rok vydání - 2012
Počet stran - 368
Nakladatelství -  Knižní klub








 Anotace -
 První díl skvěle hodnocené „young adult“ série s nádechem fantasy. Život šestnáctileté Meghan Chaseové se převrátí naruby, když se dozví, že jejího malého bratra unesly podivné bytosti do kouzelné země Férie. Během záchranné mise se ukáže, že Meghan je dcerou mocného Letního krále a ona samotná je pro mnoho obyvatel říše cennou trofejí. Ve snaze najít bratra se spojí s Ashem, zimním princem a svým nepřítelem, jehož chladná krása, statečnost a skrývaná zranitelnost jsou Meghan čím dál méně lhostejné…

Reakce po dočtení knihy -  Uááá, takový konec?!

396666_281518701895606_100001124355235_782044_108429179_n_large
Do Meghaniných šestnáctých let bylo všechno, jak má být. Žila se svojí matkou, nevlastním otcem a bratrem na farmě daleko za městem. Meg je zvláštní dívkou a jejím opravdovým kamarádem je veselý Robbie. Jenže v jeden jediný den se celý život Meghan zhroutil jako domeček z karet. Zjistila, že vedle normálního lidského světa existuje ještě jede Férie nebo také Kdesikdys. Místo, které je skutečné jako všechno ostatní. Toto místo je sama pohádka, která je postavená na představivosti smrtelníků. Takže se ve Férii můžeme setkat jak s dobrem, tak i se zlem! 

Meghan se vydává do Kdesikdys, když jí vymění bratříčka za Podvržence. Dozvídá se plno věcí o svém původu, i o svém kamarádovi Robbiem. Jak může obyčejný člověk najít v pohádkovém světě bratra? A je Meghan tak obyčejná? Meghan zjišťuje, že pohádka může být krásná, ale i stejně tak krutá ...

Tumblr_m85h2kzavp1qmxq3ko1_500_large
Na tuto knihu jsem se strašně těšila. Hned jak jsem začala číst, tak jsem nepřestala. Zaujala mě pointa příběhu a celkové vyprávění a popisování autorky je velice působivé. Líbila se mi opravdu ,,pohádková,, atmosféra. 

Zatím jsem od Shakespeara knihu Sen noci svatojánské nečetla, ale slyšela jsem o vysoké podobnosti těchto knížek. Autoři se nechávají velkým leaderem inspirovat a mě to nevadí. Ani mi nepřijde, že by to bylo tak časté ... to co mi přijde časté jsou milostné trojúhelníky a ten má svoje zastoupení i tady. 

204702745532374020_ebwu8sof_f_largeKrásný princ Zimního dvora Ash je nebezpečný, krásný, odvážný, sebejistý ... a pro Meg neodolatelný, bohužel jejich cesty se nemohou spojit. Nebo ano? V druhém pořadí je Robbie/ Puk který už zná Meg hrozně dlouho a dává na ni pozor. Jeho veselý charakter dává knize spád a já se velice často vracela k jeho poznámkám a vtipným hláškám. 

Kniha mě jako sama o sobě nezklamala, ale čekala jsem něco jiného. Myslím, že pohádkovost mě zcela zaskočila a já si budu muset ještě zvykat na toto téma. I když společně s Ashem a Pukem mi to ani vadit nebude ( už jsem vám říkala, že si z těch dvou nemůžu vybrat ? :D) Díky novému prvku s Železným králem se kniha stala originálním zpracováním víl a já jsem opravdu zvědavá, jak tohle dopadne. Pokračování Dcera Železného krále vyjde v listopadu. 

☺☺☺☺/☺☺☺☺☺

3 komentáře:

  1. Železného krále si chci přečíst snad už od toho momentu, kdy jsem zjistila, že vyšel. Zatím jsem se k němu ale bohužel nedostala. :/ Moc pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Toto si chcem prečítať, vyzerá to super 8)

    OdpovědětVymazat
  3. JuliaR - Možná tě překvapí ta pohádkovost knihy, ale bavila mě, snad se ti bude líbit taky ;)

    E_V_E - A nejen vyzerá ;)

    OdpovědětVymazat