úterý 7. srpna 2012

Rc review - Když uvěříš

 


Název - Když uvěříš
Autor - Jesica Inclán
Díl - 1.
Počet stran - 331
Rok vydání v ČR - 2011  ( 2. vydání ) 
Rok vydání ve světě - 2006
Překlad - Edita Drozdová
Nakladatelství - Metafora




 
Anotace
Sariel, Rufus a Felix, tři bratři nadaní magickou mocí, nad nimiž dokáže zvítězit jen nejmocnější kouzlo na světě – láska.

„Místnosti i dveře se ztrácejí. Umíš se převléct – aniž by ses převlékl. Lidi mluví o tom, jak někoho rozřežou. Přestávám klást otázky, protože tobě stačí číst mi myšlenky.“
„Jsem telepat,“ jednoduše odvětil Sariel.
Miranda není v životě spokojená: nemá štěstí v lásce, jako by stále žila ve stínu své krásnější a úspěšnější sestry, a hlavně si připadá „jiná“ než všichni kolem ní.
Všechno se ale dramaticky změní, když se po úprku o život před třemi násilníky ocitne uprostřed lidí, o jejichž existenci vůbec neměla tušení. Croyants des Trois…Kdo jsou tihle tajemní, mimořádnými schopnostmi obdaření „věřící“ v kápích a čemu to vlastně věří? A kdo je její smutný zachránce, zázračný léčitel a telepat Sariel s podmanivýma jantarovýma očima a záhadnou minulostí?
Příběh svou magickou mocí přenese čtenáře do světa vášnivé lásky, nesmiřitelné nenávisti i urputného boje s mocnostmi zla.
 

Proč jsem si chtěla knihu přečíst 
Hlavní motiv k přečtení této knihy je fakt, že s postupem dalších dvou dílů se budeme seznamovat s dalšími bratry Sariela a tím vzniknou krásně tři propojené knihy, u kterých budeme mít šanci nahlédnout každému ,,do hlavy,,. 

Autorka 
Jessica Inclán vystudovala sociologii a anglickou literaturu. Mezi spisovatele vstoupila románem Her Daughter´s Eyes (Oči její dcery), který byl hned nominován na cenu YALSA za nejlepší knihu a nejlepší paperback roku 2001.Od té doby už napsala šest dalších knih.Její povídky a verše se objevují v nejrůznějších časopisech, jako je například The Prairie Star nebo Gargoyle. Žije v Orindě ve státě Kalifornie.


Příběh aneb o čem to vlastně je
013_largeJesicca Inclán zasadila svůj příběh do normálního světa, vedle kterého nepozorovaně existuje ještě jiný. Plný kouzel. A právě do takového světa vpadla krásná básnířka Miranda nohama napřed. Ocitá se mezi lidmi, kteří věří, že jejich magický svět je na pokraji zhroucení díky mocichtivému Queinovi. Jsou tito lidé blázni? Nebo se ona sama zbláznila?  Jenže o pravdivosti  ji přesvědčí krásný Sariel ... 

Magický svět se skládá ze dvou skupin. Croyants des Trois ( Ti, kdo věří ve trojici ) se snaží chránit tři Plagues - tři ohromné energie, skryté přede všemi, kdo by chtěl využít jejich moc. A druhá skupina je skupina okolo mocného Quaina, který se snaží ukrást tyto zdroje moci a podrobit si tak Moyeny - obyčejné; Ti, kdo nejsou schopni magie - lidé.

Postavy
531576_484903534872219_1273973338_n_largeVzkvétající básnířce Mirandě se zdá celý život, že ji jiná, nikam nikdy nezapadla. A objevením magického světa se zdá, že objevila sama sebe. Na to, že je Mirandě okolo třiceti let se mi zdála nedospělá (nebo nevyspělá? ) Sariel je kouzelník, který má cit pro telepatii. Může číst lidem okolo sebe myšlenky ... což se Mirandě vůbec nelíbí ... proč asi? Ale tento muž má za sebou velmi nehezkou historii ...Kallisto, krutá čarodějka, která má společnou minulost právě se Sarielem. Spisovatelka vystihla její chování moc hezky a pro mě se stala jednou z oblíbených postav. A Quain, čaroděj, který už se nechává nazývat králem. Moc mu zatemnila mozek a schopnost myslet ... 

Co si o knize myslím! 
105130972522197538_d93eamkx_c_largeJak jste si už možná všimli, tak název skupiny se Sarielem, je napsána ve francouštině. To proto, že tato skupina má minulost spojenou s Francií. Díky tomuto faktu je v knize francouština častá a tak se může stát, že ti, kdo neovládají francouštinu se budou v těch názvech a větách ztrácet. Vztah Mirandy a Sariela je od první chvíle velká láska a láska zabírá hodně místa v příběhu. Na válku mezi Croyants des Trois a Quainem nám pak zbývá už jen málo stran a kniha tím docela utrpěla. Tato kniha by se dala trochu přirovnat k románu pro ženy s romantickým hrdinou a zapovězenou láskou mezi Croyanty a Moyeny. Ale kvůli této velké lásce se  pozapomíná na originální magický svět.

A musím ještě pochválit obálky u druhého vydání. Celá řáda díky tomu velmi ,,prokoukla,,

  
Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Metafora za zaslání recenzního výtisku.

2 komentáře:

  1. Obálka vypadá moc hezky. :-) Nejspíš se po knize mrknu, protože mě nevadí větší množství romantiky, kniha by mohla být fajn.::-)
    Děkuju za skvělou recenzi

    OdpovědětVymazat
  2. Jestli jsi nadšenec pro romantiku s nádechem fantasy, tak je kniha pro tebe ;) Jserm ráda, že se líbí ;)

    OdpovědětVymazat