pondělí 7. května 2012

RC review - Krevní msta




Název - Krevní msta, Kronika Drakeových
Autorka - Alyxandra Harveyová
Díl - 2.
Rok vydání v ČR- 2012
Rok vydání ve světě - 2010
Přeložila - Ina Leckie
Počet stran - 257
Nakladatelství - Jota






Oficiální anotace - 
Nejlepší odplatou je láska. Logan Drake má plné ruce práce s hrou na roztomilého prince u upírského královského dvora své matky Heleny a ochraňováním své sestry Solange před nebezpečným a mocichtivým Leanderem Montmartrem. Už vůbec nemá čas na další komplikace ze strany někoho naprosto nečekaného – od Isabeau St. Croix, dívky z tajuplného kmene Houndů, se zjizvenýma rukama a znepokojujícím pohledem. Bojovnice Isabeau ví, co chce: zabít muže, který ji proměnil v upírku a pak ji na 200 let pohřbil. Logan ji od jejího záměru rozptyluje – kouzelně, něžně, nádherně… jenže existují pouta tak pevná, že se nedají rozetnout, a existují vazby tak důležité, že se nedají ignorovat.

Na cestě ze sídla Drakeových do jeskyní Isabeauina kmene a do chřtánu nepřítele musí Logan a Isabeau volit mezi svou láskou a prastarou krevní mstou.


Proč jsem si knihu chtěla přečíst? 
Po prvním dílu (Srdce v sázce), který mi půjčila kamarádka, jsem se nemohla dočkat, co Lusy se Solange budou dál prožívat za dobrodružství. Ale ani poté co jsem se dozvěděla, že další díly této série budou z pohledů převážně ostatních Solenginých bratrů jsem se na knihu těšila. Alyxandra umí skvěle popsat chování náctiletých s problémy, které by byly hodny dospělých.

Kdo je Alyxandra Harvey
Alyxandra Harveyová vystudovala tvůrčí psaní a literaturu na York University v Torontu. Žije s manželem a třemi psy ve starobylém vikrotiánském domě v kanadské provincii Ontario. Alyxandra miluje středověké oblečení, kdysi uměla zpaměti recitovat celé Tennysonovy básnické sbírky a kdekdo ji obviňuje, že se narodila v nesprávném století. Ona sama s tím souhlasí, až na to, že si nedovede představit život bez tekoucí teplé vody, ženských práv a zmrzliny. Zbožňuje skořicové latté, čokoládu a tetování.  

 Její série o rodině Drakeových se stala velmi slavnou, ale napsala i další knihy jako Haunting Violet, Stolen away, My love lies bleeding nebo e-novela ke kronice Drakeových - A killer first date. 


 Příběh aneb Co se tady děje? 
Vracíme se do děje přibližně po třech týdnech, kdy byla Lady Natasha zavražděna Solanginou matkou - Helenou a tím se stala královnou upírů. Bohužel mnoho upírů se proti takovému sesazení bývalé královny bouří a nesmíme stále zapomenout na mocichtivého Montmartra, který posílá své vrahy aby vraždili královniny blízké a následně i ji. 

Bitva mezi Drakeovými a Montmartrem je na spadnutí. A zde nám nastupují na scénu Houndové, kteří již v minulém dílu zachránili situaci svým příchodem a válečnou pomocí. Jenže v druhém dílu se na Houndy nebudeme dívat jako na upíry s dvojitými špičáky, kteří vylézají ze skal. A velký dík bude patřit zejména Houndské princezně Isabeu Anais St. Croix, která je vyslána svojí Šamankou Kalou, aby upevnila spojenectví mezi nimi a královským dvorem. Isabeu je známá svým bojovným uměním a sebekontrolou, bohužel všechny tyto schopnosti jsou jí k ničemu, když se seznámí s roztomilým princem Loganem Drakem.

Jenže romantika musí stranou, když do děje vtrhne další nebezpečí a možná i další postava, která z temného kouta tahá za všechny nitky...

Postavy
Isabeu je pro mě stále po přečtení knihy tajemstvím. Nedokázala jsem ji pochopit, když se v jednu chvíli chovala zvláštně a o pár stránek byla ještě zvláštnější. Samozřejmě, že se na ní podepsal fakt, že byla násilně proměněna a pak vhozena na 200 let do rakve, ale sympatie jsem si k ní nenašla. 

Logan byl na druhou stranu zábavnou postavou. Jeho myšlenkové pochody byly občas dětinské, ale do Isabeu se zamiloval skoro na první pohled. Lusy se Solange se v knize také objevily a byla jsem za to moc ráda. Pořád je mi líto, že nejsou dále jako hlavní postavy, ale už se pomalu smiřuji s tím, že se o nich budu dozvídat jen z malých útržků.

 Dále se v knize seznámíme s šamankou Kalou, upírem Greyhavenem, houndkou Magdou,...

Co si o knize myslím? 
Srdce v sázce a Krevní msta jsou dvě úplně odlišné knihy. Ano, sice se v Krevní mstě objevuje několik postav co v Svs, ale zatímco první díl byl především o životě upírů a přátelství, tak zde to je o přežití a magii. Po prvním dílu to byl celkem šok přemýšlet jako Isabeu, která žije ve skalách se šamankou a abych pravdu řekla, tak jsem si ani po dočtení knihy na to nezvykla. 

Myslím si, že tento díl byl oříškem i pro samotnou autorku, protože některé pasáže byly nezáživné až opravdu nudné. Pak jako by slunko vylezlo, jsem se nemohla od knihy odtrhnout. Pocity z knihy mám protichůdné, ale do dalšího dílu se určitě pustím, co když tam najdu další informace o Solange a Lusy? 

A nesmím zapomenout na krásný rodokmen ze začátku knihy, který je k vidění v traileru. I když se nám autorka snažila vylíčit všechny její myšlenky pomocí kapitol z minulosti, tak stejně čtenáři mohou unikat nějaké pospojitosti...V dalším dílu, v originálu jako Out for Blood, se setkáme s dalším z bratrů Drakeových - s Quinnem Drakem. 

Trailer ke knize




Mohokrát děkuji nakladatelství Jota za poskytnutí recenzního výtisku. 

Krevní mstu si můžete koupit na oficiálních stránkách nakladatelství Jota. 

 



Žádné komentáře:

Okomentovat