středa 1. února 2012

Review - Inkarceron

 



 Název - Inkarceron 
 Autor - Catherine Fisher
 Rok vydání - 2011
 Počet stran - 368
 Nakladatelství - Knižní klub










 Anotace - 
Sedmnáctiletý Finn denně bojuje o život v Inkarceronu, obrovském vězení, které má vlastní inteligenci a krutě s ní střeží tisíce vězňů. Finn si je díky znamení na ruce jist, že se zde nenarodil jako ostatní, ale přišel Zvenčí. Claudia je dcerou Správce Inkarceronu a má se vdávat; nenáviděný princ jí byl nastrčen mocichtivou královnou. Panuje totiž navenek středověká Doba – supermoderní svět se zastavil a dobrovolně se zbavil vší techniky v zájmu míru. Claudia i Finn jsou vězni svých světů – jenže vše se změní, když naleznou křišťálový klíč, který jim umožní spolu komunikovat.

Reakce po dočtení - Konečně vím, o čem tahle knížka  je!!! ;) 

Inkarceron je uměle vytvořené vězení, kde měl být ráj na zemi. Lidé chtěli uvěznit vrahy, lupiče,... a převychovat je k obrazu svému s výpomocí moudrých Sappientů. Mělo to být místo, kde budou žít intelektuálové společně  v míru. Bohužel tak tomu nebylo. Vězení se osamostatnilo a nebralo v potaz žádné rozkazy z venčí. S tímto faktem ve vězení započaly boje a rozepře. A tak se nedá divit, že se vězni chtějí dostat ven. Ale existuje vůbec nějaká cesta???

Jen jednomu člověku se to podařilo. Sapphiqueovi! 

Pouze správce ví, co se děje...

Venku ( mimo vězení ) správce žije přechodně se svojí dcerou Claudií, která měla být provdána za prince Gilese, ale ten nešťastnou náhodou zemřel. Nyní se tedy má provdat za jeho nevlastního bratra Caspara, kterého nemůžu absolutně vystát. Že by do toho měla Claudie co mluvit? V této době ne. Lidé se rozhodli, že vymožeností moderní doby je dost a že je na na čase se vrátit ke kořenům. Tedy se vracíme do doby, kdy se žilo na zámcích, šaty s miliony spodniček byly v módě a technika, byla na míle daleko. ( I když se sem tam podvádělo ;))

 V tomto rádoby ráji, plných intrik žije Claudie. Druhý hlavní hrdina se jmenuje Finn Hvězdovid. Zajímavé přijmení. Že by to mělo něco společného s tím, že si ze svého života nepamatuje víc jak poslední tři roky? Říkají mu, že je Dítě inkarceronu, ale Finn tomu odmítá věřit. On je jistě zvenčí! Utvrzují ho v tom vize, které ho doprovázejí Inkarceronem.

Příběh těchto dvou zajímavých postav se proplete, když získají za podivných okolností křišťálový klíč. Díky němu, se může Finn s Claudií slyšet a poté pomocí hologramu i vidět. Začíná záchranná mise za pravdou a dávnou minulostí.


 Popravdě řečeno, vůbec nevím, co jsem čekala, když jsem začala číst. Ale tohle rozhodně ne. Neříkám, že se mi to nelíbilo. Líbilo! Ale byl to nářez.  Nečekala jsem, že Catherine rozjede svoji fantazii na plné obrátky a vytvoří tím svět s poloviční železnou ovcí. To už zase moc kecám. Ale kniha byla doprovázena podtónem, který mě nutil číst dál. Chtěla jsem se dozvědět, jestli se Claudie s Finnem setká, jak na sebe budou reagovat,...a najednou byl konec. A to Vám říkám, ten konec byl opravdu povedený ;)) Těším se na druhý díl - Sapphique.

☺☺☺☺/☺☺☺☺☺


1 komentář:

  1. Hodně, hodně zajímavá série... no série... ty 2 díly :D... Super nápad a člověk se od knihy skoro nemohl odtrhnout... u mě to tak tedy bylo :)..

    OdpovědětVymazat