středa 15. února 2012

Review - Eragon

 


 Název - Eragon, Odkaz dračích jezdců
 Autor - Christopher Paolini
 Rok vydání - 2004
 Počet stran - 406
 Nakladatelství - Fragment








Anotace -
Jeden chlapec, jeden drak, svět dobrodružetví. Fantasy bestseller Eragon z pera patnáctiletého Christophera Paoloniho, který nadchl miliony čtenářů po celém světě. Vypráví příběh chudého farmářského chlapce, který najde v Dračích horách modrá kámen, z něhož se vyklube draří mládě - Safira. Spolu se vydají na nebezpečnou cestu královstvím ovládaným králem, jehož zlo nezná mezí. Dokáže Eragon naplnit své předurčení a převzít břímě legendárních Dračích jezdců? Osud království možná letí v jeho rukou... 


 Reakce po dočtení - Kéž by draci existovali..

Před dávnými časy žili na zemi (nejen) elfové a draci. Boužel tyto dva naprosto rozdílné druhy se sobě protivily, a tak byla rozpoutána velká bitva, která skončila ohromným krveprolitím. Ale i dohodou. Spočívala v míru mezi elfy a draky a tím započaly časy Dračích jezdců. Země Alagaesie v těchto dobách vzkvétala. Lidé i trpaslíci nenadělávaly žádné problémy... ale později jeden ano. Člověk - Dračí jezdec - Galbatorix se obrátil proti všemu dobrému, když byl jeho drak zabit. Tehdy požádal o dalšího draka ten mu ale byl odepřen. Rozzuřený Galbaotorix zabíjel, čaroval, dokonce ukradl draka Šruikana a shromáždil skupinu zvanou Krvopřísežníci. Tato třináctka pomohla Galbatorixovi svrhnout tehdejšího krále Vraela a ovládnout Alagaesii. A s stímto činem započal konec Dračích jezdců... 

Mezitím na území zvaném Palahancar v malé vesničce Carvahall žije osiřelý Eragon se svým bratrancem Roranem a strýcem Gerem. Obstarává pole, snaží se žít šťastně jak to jen jde... dokud nenajde podivný namodralý kámen. Po nezdařených pokusech zbavit se tohoto kusu kamene při prodeji si Eragon kámen ponechá... a vyklube se z něj krásný, modrý drak. Tím se Eragon stává nevědomky novým Dračím jezdcem.

Po hrozivé ztrátě, která Eragona silně zasáhne, odchází s Carvahallu s drakem, kterého pojmenoval Safira a s místním vypravěčem Bromem. Kdyby věděl, co ho čeká, možná by si přál zůstat, ale to by samozřejmě nezačil nespočet dobrodružství, dovedností a vědomostí, které získal od nerudného, tajemného a upřímného Broma.

V knize se setkáváme s dalšími postavami, které nám zamíchají dějem a trochu ho přikoření. Například takovým je Murthag. Kluk, jehož život není žádnou pohádkou a nemálo lidí by si přálo, aby byl mrtev, i když nic neudělal... Arya, elfská dívka, která je zajata Stínem... a tak bych mohla pokračovat do nekonečna.

Mojí oblíbenou postavou se stala překvapivě... Safira! Je nádherně popsaná a zamilovala jsem si její komentáře a způsob myšlení. Mít doma takového draka, vůbec bych se nezlobila. Dále jsem měla ráda Murthaga. Byl obětí domněnek a špatného lidského úsudku... 

Kniha se četla sama a nedá mi to, abych knihu nepřirovnala k filmu z roku 2006 nebo spíše film ke knize. Když jsem film viděla poprvé na Základní škole, tak se mi líbil a herec, který hrál Eragona byl prostě cute, ale teď jakmile jsem zjistila, co se ve skutečnosti děje v knize, tak mi film přijde neskutečně suchý a herec nedostačující. 

 ☺☺☺☺a půl/☺☺☺☺☺
Dávám knize necelých 5 smiles, protože někdy ještě v knize potkám nedokončenou myšlenku nebo malou podobnost s Pánem prstenů, ale ani to mi nezabránilo užít si čtení tohoto skvělého příběhu. 





2 komentáře:

  1. Myslím, že jsem viděla kousek filmu (máš pravdu, ten herec je fakt cute :D).
    Ale tak to máš většinou vždycky- kniha lepší než film... Vypadá to dobře, na mě možná až moc fantasy, i když pokud je to dobře napsané... super recenze :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Na Eragona se chystám už měsíc ale pořád se k němu nemůžu dostat! :DD

    OdpovědětVymazat