úterý 8. listopadu 2011

Review - Síla vzdoru






Název - Síla vzdoru, Hunger games
Autor - Suzanne Collins
Počet stran - 340
Rok vydání - 2011
Nakladatelství - Fragment










Anotace - 
Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? Měla bych být. Proti všem očekáváním, přežila Katniss hladové hry dvakrát, ale ani poté nemá klid. V zemi Panem vypuklo postání. Kapitol je naštvaný a chce pomstu. Kdo by měl za nepokoje zaplatit? Katniss. A co je nejhorší? Prezident Snow dal jasně najevo, že v bezpečí není vůbec nikdo… 
 
Bude připravovaná revoluce v čele s Katniss úspěšná? Cena může být hodně vysoká...
 
 
Reakce po dočtení - Takový konec?!

 
Ani nemusím rekapitulovat konec druhého dílu, ze kterého jsem byla pěkně rozhozená. Snažila jsem se v knihovně narazit na zakončující díl téhle slavné trilogie, ale vždy mě někdo předběhl, ale teď už ji mám. 

Takže na začítku knihy se opět ocitáme ve Třináctém kraji. V kraji, který by údajně neměl exitovat, ale se svými opatřenímy dokázal přežít. Opatření nejsou nijak lehká, ale aby si člověk udržel svůj život, jsou to ty nehlehčí věci na světě. A právě do Třináctého kraje se dostali lidé, kteří utekli z vybombardované Dvanáctky.
 
Katniss je velice známá osobnost, ještě aby ne, když dala  vše do pochodu svými bobulemi. A stává se  ač nerada, reprodrozdem - tedy tváří celého odporu proti Kapitolu. Jenže to bez Peety není vůbec snadné. nemá tady toho, kdo by ji podporoval a drřel ji za ruku, když to potřebuje. Peetu možná v Kapitolských sklepeních mučí... 
 
 
Po natáčení různých proklam pro obyvatelé Panemu, kteří si ještě nevěděli rady s válkou se vydala Katniis se svojí družinou 451 do Kapitolu. Aby konečně tato válka skončila a aby byl prezident Snow potrestán za všechny své činy.   


Tento díl probíhá úplně jinak než díl druhý. Zatím co v druhém díle bylo více napětí a akce, tady jsme dokázali cítit, jak se vše hroutí a jak i na pouhé drobnosti závisí něčí život. Beznaděj se nesla celou knihou. Opravdu to bylo cítit na každém kroku a o to je konec knihy ještě lepší. 

Díváme se zde na všechny postavy úplně jinak. Každý se nějak změnil, každý pocítil sílu války na vlastní pěst. A bohužel se tu setkáváme s bolestnými ztrátami, které jsem málem probrečela. Válka, boužel,  nikdy nemůže být bez následků!

Katniss a Hurikám dostávají více prostoru a my se dozvídáme, jak jsou si blízcí. O to víc mě štve, že Peeta zde takový prostor nemá. Ale i když ho Kapitol značně poznamená, Peeta se drží zuby nehty. 

Bohužel nám tímto končí krásná, nebezpečná a velice emotivně založená série. Jsem ráda, že to takhle skončilo. Nemůžeme říct, že by to skončilo nějak krásně, ale ani nejak ošklivě. Každý si najde své, co se mu nelíbí. I já si něco našla. Ale každý musí přiznat, že Suzanne vytvořila něco ohromujícího!



☺☺☺☺☺/☺☺☺☺☺


 
 

1 komentář:

  1. Přesně... vytvořila něco ohromujícího. V teto knížce nikdy nevíš na čem seš a jak to dopadne. Nejvíc mě asi na knížce sebralo, že Prim zemřela. Ale na druhou stranu sem strašně ráda že si Katniss vybrala Peetu :D hrozně moc se těšim až bude v kinech druhý díl

    OdpovědětVymazat