sobota 12. listopadu 2011

Review - Moster High





Název - Monster High
Autor - Lisi Harrison
Rok vydání - 2011
Počet stran - 243
Nakladatesltví - CooBoo






Anotace -
 Monster High je zbrusu nová série o střední škole, lásce a odlišnostech, říznutá trochu hororovým motivem. Ale vlastně se není čeho bát. SOV, neboli Sabotéři obvyklých vlastnosti (či chcete-li monstra a příšery) se snaží zapadnout a být nenápadní. Maskování je tak dokonalé, že možná ani netušíte, kdo s vámi vlastně chodí do třídy…
Na Salemské střední se to ale brzy změní a město už nikdy nebude, jaké bývalo. Způsobí to teprve před patnácti dny „vyrobená“ Frankie Steinová, která neváhá jít se svou zelenou kůží hrdě na trh. Ale nebude to mít snadné, protože studenti jsou naprosto vyděšení z drbů a šeptandy o monstrech, co se údajně prohánějí po školních chodbách. To Frankie přesvědčí, že pro holku, jako je ona, může být střední docela drsná. Podaří se jí mezi „normáky“ najít kamarádku, které by svěřila své veliké tajemství?

Reakce po dočtení - Monstra v pubertě! ;)

Kniha je vyprávěna z pohledu dvou dívek -

Melody - normální lidské dívky, která se musela kvůli svému astmatu přestěhovat z Beverli Hills do oregonského Salemu se svojí rodinou. Nyní si zvyká na svůj nový nos, díky němuž vypadá dobře. Věří však, že by se lidé neměli posuzovat podle vzhledu.

Frankie - tedy patnáctidení dívky, kterou si rodiče sestavili. Dobíjí se elektřinou s pomocí krčních kontaktů a její mátově zbarvené tělo zdobí další spoje.


 Monster High je škola, do které chodí normáci (normální lidé) a monstra. Nebo - li SOVáci -> Sabotéři obvyklých vlastností. SOVáci žijí ve světě lidí, takže své odlišnosti schovávají, jen když jsou na SOVRu (Sovácké rezidentuře) tak se můžou ukázat v plné parádě.

Život Melody se zprvu skládá jen z normálních, pubertálních záležitostí. První den ve škole ji poníží jedna z nejoblíbenějších holek na škole, ale i tak se dokáže  skamarádit s potrhlou dvojicí dívek. Ale ještě v první den  příjezdu se zakouká do svého souseda. Jenže je zvláštní. Někdy vypadá, že má o Melody zájem, ale najednou jakoby Melody neexistovala a on viděl ve svém zorném poli jen tu Frankie Steinovou.


Co se to děje?

Za to život Frankie je úplně jiný. Sice také musí řešit problémy s kluky a kamarádkami, ale tady jde o něco víc. Frankie si je jistá tím, že by SOVáci měli vystoupit z úkrytů a nikdy se už neskrývat. Je možné, že tím by na monstra mohla poštvat celý svět. A přihodí se něco na večírku, který je v tématu - Mix příšer ???

Na knize se mi líbilo, že se tam mluvilo o nynějších slavných celebritách a módních značkách. I když mě trochu zarazilo, že v knize o mostrech se mluvilo o teplákách od Victoria´s Secret. Možná tím chtěla autorka říci, že i mosntra si můžou kupovat časopis Voque a být cool. 

 Z Monster High se stal fenomén. Můžeme vídat panenky od Mattel, oční stíny, seriál, ... už jste určite slyšeli písničku o Moster High, ale já ji sem stejně dám, protože se mi opravdu líbí. Ewa Farna píseň přezpívala do češtiny i polštiny, ale mě se stejně nejvíc líbí originál!


Kniha nebyla špatná, ale asi jsem čekala trochu víc. Plno věcí bylo nedokončených. Možná se s tím setkáme v dalším díle, který bych si určitě chtěla koupit, protože se mi líbil styl a příběh dvou odlišných a zároveň sobě podobných dívek.

Dlouho jsem se rozhodovala, jesli mám dát knize 3 nebo 4 smiles, ale byla jsem přísná a dala knize pouhé 3 a stále nevím jestli to je dobře, protože kniha to není špatná.


☺☺☺/☺☺☺☺☺
  
Velké děkuji patří nakladateletví CooBoo za možnost vyhrát recenzí výtisk na Facebooku. 


1 komentář:

  1. No, tak tahle kniha mě nelákala a musím přiznat, že teď když jsem četla tvou recenzi, vím stoprocentně, že tohle není kniha pro mě- takže díky :)

    OdpovědětVymazat