sobota 20. srpna 2011

Review - Les rukou a zubů








Název - Les rukou a zubů
Autor - Carrie Ryan
Počet stran - 312
Rok vydání - 2011
Nakladatelství  - Mladá fronta








Anotace -
Hororová romance plná temnoty, záhad a bojů s temnými silami.
Mary žije v uzavřené vesnici. Její svět se řídí prostými zákonitostmi: musí poslouchat pravidla církevního Sesterstva, nesmí se přibližovat k plotu, za kterým – v Lese zubů a rukou – žijí „nečistí“, kteří svým kousnutím promění člověka v chodící mrtvolu. Když Sesterstvo rozhodne, že se provdá za muže, kterého jí určili, Mary musí poslechnout, přestože se zamilovala do zraněného Travise. Pak ale nečistí proniknou do vesnice, a Mary v nastalém zmatku prchá společně s Travisem, svým snoubencem Harrym, kamarádkou Cass i bratrem Jedem a jeho ženou dál do zapovězeného lesa. Touží dostat se k vysněnému oceánu, dál za les a nečisté, do světa, který tam venku přece musí někde být.

Příběh  -
 je zasazený do malé vesničky, kde žije Mary se svým bratrem a matkou. Je to, jakoby se zastavil čas, čas kde se používaly svíčky místo elektřiny, knihy místo počítače a ruční práce místo továren. Je zde velká víra v boha a lidé se řídí tradicemi a Sesterstvem, které má na vesnici velký vliv.



 Toto jsou podle obyvatel vesnice poslední žijící zbytky lidstva. Nikdo kromě tohodle malého kousku ohraničeného plotem, není. A to je díky nečistým. Chodícím mrtvolám, u kterých stačí jen malé kousnutí a je z vás také zombie :)







Ale Mary nemá lehký život. Z jejího otce se stal nečistý a po nějaké době z její matky také. Bratr ji odvrhl, takže jediná cesta byla přidat se k Sesterstu. Tady se Mary seznámí faktem, že Sestry mají velká tajemství a to i tak velká, že vesnici zatajují příchod člověka zvenčí.

Vím, že bych neměla chtít znát odpovědi, ale...

A k tomu je Mary zasnoubená s chlapcem - Harrym, kterého miluje jako bratra. Ale co znamená v téhle vesnici láska? Tady jde o udržení lidské rasy. Místo toho ale Mary miluje Harryho bratra - Travise.



Mary byla zvláštní hrdinka. Chvílemi jsem myslela, že ji uškrtím a jindy jsem ji za její pochod myšlenek měla ráda. Ale ta její nekončící zvědavost! Hnala všechny do nebezpečí jen aby se dostala k oceánu z vyprávění od své matky, o kterém vlastně ani netušila jestli skutečně existuje. Líbilo se mi, jak autorka zapletla do příběhu ty výstřižky z novin, kde byl vyfocen New York při záplavě nečistých.


Trochu mi to připomínalo film - Já legenda. 


 Ale sem tam byli nějaké nevysvětlené věci. Jako třeba co se stalo s Gabrielou? S tou zvenčí? Nebo proč Mary byla tolikrát s kontaktu s nečistými a nikdy ji nekousli. No jo, já vím, že nechat umřít hlavní hrdinku v prvním díle by bylo špatný. Ale bylo mi strašně líto konce. Trochu uspěchané a vím, že by to autorka zvládla i lépe, protože začátek knihy byl moc hezký. Někdo říká, že to byla nuda, ale mě se líbil záchyt života v té vesnici. 

Hodnocení - 
 Kniha to nebyla špatná, ale taky ne nijak ohromující. Takový průměr a spíše je to za ten začátek, kdy jsem bydlela ve vesnici s Mary a společně jsme přemýšleli, co bude dál. Bylo mi moc líto, jak se ke konci chovala k Travisovy. Sny jsou někdy zákařná věc. Velký spoiler - Ale jsem opravdu zvědavá, když Carrie nechala zabít lásku Mary hned v prvním díle, jak to bude dál. Nemáte tušení, jak mě to naštvalo ;)

Pokračování - Vlny zmítané smrtí - si jistě přečtu a budu čekat na to, až lidi najdou nějakou protilátku. Mladá fronta  zbývající dva díly  vydá pravděpodobně během příštího roku.


☺☺☺/☺☺☺☺☺

3 komentáře:

  1. konečně má někdo podobný názor jako já... :) a přesně jak si psala, byly tam hrozné mezery ve vysvětlování - Gabriela, Sesterstvo, Návrat...

    Stejně si ale přečtu pokračování... Druhý díl by prý měl vyjít na jaře a už je přeložený... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, souhlasím snad se vším, co jsi tady napsala... Jsem zvědavá na další díl, ale někde jsem četla, že hlavní hrdinkou už tak nemá být Mary... nevím.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc se mi to líbylo... připouštm byly tam mezery to ano ale mělo to příběh..Konec byl hodně smutný. Nejvíc mě dostalo to jak Travis umíral.Chtěla bych vědět co se Mary stane dál ale další díl je o jiné dívce a ten 3 taky takže mám smůlu...

    OdpovědětVymazat