úterý 26. července 2011

Recenze filmu - Jsem číslo 4









<- Film



                          Kniha ->






 Česká premiréra - 7. 4. 2011                                                  Autor - Pittacus Lore
 Režie - D. J. Caruso                                                               Datum vydání ve světě - 26. srpna 2010
 Délka filmu - 109 minut
 Hrají - Alex Pettyfer, Timothy Olyphant,
Teresa Palmer, Kevin Durand, Dianna Agron, ... 

Jsem číslo čtyři se nese na vlně úspěšných fantastických snímků, jejichž protagonisty jsou teenageři s mimořádnými schopnostmi. Vznikl podle stejnojmenné knihy, která ovšem vyšla až v průběhu natáčení a která má mít ještě pět (dosud nenapsaných) pokračování. (Druhý díl má knižně vyjít v srpnu 2011.) Lze tedy očekávat i další filmovou sérii... – Z planety Lorien uniklo po útoku nepřátelských Mogadorů na Zemi devět mladých lidí se svými ochránci. Mají díky svým výjimečným vlastnostem zajistit přežití svého národa. Mogadorové je však pronásledují i na naší planetě. Zabili už tři z nich a teď je na řadě číslo Čtyři.
A zde, po zabití čísla Tři se dostáváme do života Daniela - čísla Čtyři - který je nucen po určité době měnit místa svého žití a měnit si s tím i svou identitu.
 Nyní jako John Smith se snaží vžít do života lidí ve městě Paradise. Nachází zde dívku, Sáru, se kterou nemá v plánu se jen kamarádit. Důležité je, aby  John splynul s davem, ale díky jeho charakteru to bude napřed složité. Když máte možnosti super síly a nadpozemský dar skrývající se v podobě světelné síly v Johnových rukou, tak to nebude lehké při představě, že chcete udělat dojem na dívku.      Po celou dobu filmaři vytvářejí pocit hrozby, když ukazují cestu Mogadorů za číslem Čtyři. Nebo když strážce, Henri, schovává krabici Johnových rodičů z jeho rodné země Lorien. Co v ní asi je? Johnův pes se přemění v obrovské stvoření, chiméra, která s ním přišlo jako ochránce z Lorien.      Však nebylo by to ono, kdyby se něco nesemlelo. Henriho, strážce, zabijí a John si teď musí vystačit sám, ale má kamaráda Sama. Ten se snaží zjistit, co se stalo s jeho otcem, který nedávno zmizel. Jeho otec byl proslulým člověkem, který věří na mimozemšťany. A i ten s tím má kdeco společného.  
  Ke konci filmu je opravdu na co koukat. Střetnutí Morgadorů s Johnem a dívkou s číslem Šest bude tamější škola ještě dlouho vydýchávat. Číslo Šest přinese vcelku nový pohled na věc. Co se týče bojové aktivity. Sam se Sárou se snaží zachránit si své životy. Myslím, že je to další akční film, který stojí za zkouknutí.     Kniha ještě v Česku nevyšla, ale jsem docela zvědavá, jak to bude v knižním podání. Na Slovensku už knihu mají v prodeji.

2 komentáře:

  1. Mně se film vážně líbil, i když hodně lidem ne. Navíc, byla jsem na tom v kině, takže to bylo s titulky, což je mnohem lepší než ten český dabing. Jsem ale zvědavá i na knihu. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně, kniha bude určitě úplně jiná, ale film jsem si užila ;)

    OdpovědětVymazat