úterý 21. června 2011

Review - Temné metro 1, 2


          1. svazek

                                              
    

     Název - Temné metro 1    
     Autor - Tokyo Callen, Nakreslil- Yoshiken
     Rok vydání - 2008
     Počet stran -   180 
     Nakladatelství  - Zones Press              

   






Anotace -
To, co se nachází pod systémem Tokijského metra, je děsivější, než jste si kdy dokázali představit...
Hluboko pod Tokiem leží hranice mezi naším světem a zemí mrtvých - po níž vás bude provázet tajemný mladík jménem Seiya. V této sbírce hrůzostrašných povídek sledujte spletité příběhy o smrti a prokletích tohoto strašlivého podsvětí, kde nevinné mládí padá za oběť duchům, číhajícím v podzemí Tokia.

Tato kniha je vytištěna ve stylu „manga“, v autentickém japonském formátu zprava doleva. A protože žádná z kreseb nebyla převrácena nebo nahrazena, čtenáři si příběh vychutnají přesně tak, jak jeho tvůrci zamýšleli.


Svazek je rozdělen na několik příběhů. -
1. Giza Rei - Pyšná dívka zabila, ve snaze udržet si vztah s jejím milovaným, svoji konkurenci...
2. Shibuya Masato - Tuto dívku zabil klient eskortní služby, která je provozována studenty na střední škole...pomsta bude sladká!
3. Sebevrah z Ikebukuro - Muž, který s pomocí smrti chtěl uniknout dluhům...jenže jeho duch pořád bloudí tunely metra a straší řidiče...a pořád a pořád se snaží zabít.
4. Shinjuku Natsuku -  Dívka - zavražděna milencem - která stále a stále touží po jejich společné budoucnosti...

Hodnocení -
Myslím, že to nebylo vůbec špatné. Svazky jsou samostané. Jediné co je spojuje, je průvodce podsvětím - Seiya. Chlapec, který byl obdařen vidět světlo života u lidí.
Příběhy byly neokoukané a hororově vydařené. U kreseb mi naskakovala husí kůže. I když sem tam byly děje zbytečně předčasně ukončené a tím se příběh zhoršil v kvalitě. Skrz výborně zvládnuté kresby, by si člověk dokázal jasně představit, že kráčí po krví potřísněném chodníku sám, Brr!
Celkově to dávám na 4/5. Metro bylo moje druhá manga a strašně se mi líbí styl ,,řádkování" - bublin - chod stránky - atd.


2. svazek




Název - Temné metro 2
Autor - Tokyo Calen, Nakreslil - Yoshiken
Rok vydání - 2008
Počet stran - 200
Nakladatelství  - Zoner Press






 Anotace -
Na občany Tokia čeká další hrůza a děsivé lekce, které mohou učit jen mrtví. Ve čtyřech nových povídkách v této druhé sbírce se servírka z kavárny stane příčinou žárlivosti. Matka, která nedokáže unést zodpovědnost za výchovu svého dítěte, spáchá strašlivý zločin. Prastarý meč znovu probouzí šíleného samuraje. A osamělý průvodce Seiya nakonec odhaluje vlastní tragickou minulost a také povahu svých darů - které jsou jeho prokletím.

Tato kniha je vytištěna ve stylu „manga“, v autentickém japonském formátu zprava doleva.


5. Duch Meiji - Jingumae v okně - Muž  - vinící obchodní společnost - za svoji smrt kuje své plány i posmrti a jeho zloba roste...
6. Prodavač her z Akihabary - Mrtvý chlapec - posedlý jedou z místních servírek -  se od své smrti snaží od své fiktivně vyvolené udržet všechny nápadníky. Pomocí hry se mu to daří...
7. Kourakuen Taiki - Mrtvý chlapec, kterého zabila vlastní matka, hledá osoby, kteří k němu dříve byly hodní, ale je i on po smrti hodný?
8. Samurajský vrah z Asakusy - Krvelačný samuraj je popraven, ale stejně jako Sauron z Pána prstenů i in má svůj prsten, v našem případě - meč. Takže jeho zlý duch je stále v pozoru a jen čeká, kdo jeho kouzelý meč použije a tím probudí i samuraje.
 9. Žena pod nástupištěm ve stanici Omote - Sandou - Nevěsta, která spáchala sebevraždu, když jí její vyvolený utekl od oltáře. Teď, když vidí nějakou zamilovanou dívku s prstenem... stájne ji pod koleje...

Hodnocení -
Ačkoliv u druhého svazku jsem se více rozepsala, první svazek se mi líbil o daleko víc. Tyhle příběhy se mi vůdči tomu prvnímu zdály nudné. Kdo ví? Třeba mé první opojení z mangy vyprchalo, ale to si nemyslím ;) V druhém svazku jsme navázali bližší kontakt s průvodcem Seiyou.

A jak to dopadne s třetím svazkem? Bude to nuda nebo předčí oba dva svazky?

 



Ukázka stylu kresby...


Za neokoukané příběhy a za kresby, které byly moc hezky zpracované dávám -

☺☺☺ a půl/☺☺☺☺☺ 

 


Žádné komentáře:

Okomentovat