úterý 26. března 2013

Review - Malá ručka

 



Název - Malá ručka
Autor - Susan Hill
Díl - Samostatná kniha
Rok vydání - 2011
Počet stran - 115
Nakladatelství -  Metafora









Anotace -
Staré domy mívají prazvláštní – a nebezpečné obyvatele…
Od autorky knihy a předlohy ke stejnojmennému filmu Žena v černém
Když se antikvář Adam Snow náhodou ocitne v zahradě zpustlého starého sídla, stane se něco neuvěřitelného. Do dlaně se mu vplíží neviditelná malá ručka!
Zpočátku je spíš zmatený, ale postupem času se dostaví záchvaty paniky, jako by ho někdo vlekl vstříc smrti. Jaké hrůzy se v polozbořeném domě a jeho kdysi skvostné zahradě, odehrály?
Když mu však na cestě do odlehlého kláštera, kam si jede prohlédnout vzácnou knihu, v bouři skočí pod auto přízračné dítě, je jasné, že své děsy v Anglii nenechal. Všechno nabývá stále tajemnějších a zlověstnějších obrysů a s mrazivou jistotou spěje k nečekanému rozuzlení...

Reakce po dočtení -  Strašidelné to teda není ... 

Tumblr_lsb7x4spyu1qcwokto1_500_largeAntikvariář Adam Snow se ztratil cestou od klienta a narazil na velice starý a zanedbaný dům s rozlehlým areálem zahrad. Jenže se mu stalo něco nečekaného. Do jeho ruky si našla cestu malá ručka dítěte...kterého nebylo vidět. Pouze stisk na Adamově dlani ho ujišťoval, že si to nenamlouvá a ta ručka tam opravdu je. Znepokojen opouští toto místo, rozhodnutý najít co nejvíce informací o tomto místě. Malé útržky informací se dozvídá od manželky svého klienta, paní Alice Merrimanové. A zároveň pan Edgar Merriman dává úkol Adamovi, aby mu obstaral Shakespearowo První fólio, které už je k nalezení pouze v muzeích nebo knihovnách. Adam se ale nezdává a díky tomuto nečekanému vytržení se může přestat soustředit na malou ručku a staré sídlo. Někdy si říká, jestli se nezbláznil! Když však najde prodejce tohoto vzácného díla, odjede, ale ručka ho stále následuje... nyní však rozhodnutá Adamovi ublížit. Ručka si vždy najde příležitost, kdy se vplížit a strhnout Adamovu vůli... je však Adam dost silný, aby se nepoddal síle... ducha?

5cebe0f7a66214fd89e063a7639fc56e_largeMnozí se vrhli na Malou ručku až po přečtení Ženy v černém. Já to mám naopak, ale rozhodně bych si chtěla přečíst i Ženu v černém. Adam je příjemný hrdina. Nijak nevybočuje z ideálu knihomola nebo samotáře. I když to jeho cestování mu opravdu závidím.

Děj skvěle ubíhal, ale někdy jsem si nebyla jistá, jestli čtu nějaký román o životě antikvariáře nebo duchařskou knihu. Jako bych četla dvě knihy, které se prolnou jen velice málo. Zhruba tak v polovině ale už víme, čí by asi tak ta malá ručka mohla být, ale si asi autora myslela, že když to nedošlo Adamovi, tak to nedojde ani čtenáři. I když závěr knihy je vcelku překvapivý a autorka tak dosáhla alespoň něčeho tajemného. Jelikož mi ani tak nepřišlo, že by tato kniha měla být hororová. A že já jsem pořádný strašpytel! 

Tumblr_mbqt2v4zzh1qze8quo1_500_largeKniha je něco jako zpětné vyprávění události, která už se stala. Některé scény mi přijdou nevhodně zasazené do příběhu a některé zase opakující se. Další jsou zase povedené. V překladu mě nic nerušilo a na život osamělého milovníka knih a umění, který se sem tam přijde podívat za svým bratrem Hugem a jeho rodinou, vcelku sedí. 

Kniha vám asi nevezme dech a nebudete se třást strachem jako ratlíci, ale zajímavé počtení to je. Možné i jako zajímavá oddechovka pod peřinu, kterou máte za chvilinku přečtenou.

☺☺☺/☺☺☺☺☺

2 komentáře:

  1. Já mám doma už opravdu dlouho Ženu v černém, ale horor jsem ještě nečetla, takže se bojim bojim... :D ;)) ..hodně mě překvapuje, že strašidelná nebyla :)

    OdpovědětVymazat
  2. No jestli chceš něco na začátek, tak bys mohla zkusit tuhle ;) Žena v černém je prý jiný kafe :D :D

    OdpovědětVymazat