čtvrtek 3. ledna 2013

RC review - Léto, kdy jsem zkrásněla

 


Název - Léto, kdy jsem zkrásněla
Autor - Jenny Han
Díl - 1
Rok vydání v ČR - 2012
Rok vydání ve světě - 2009
Počet stran - 238
Překlad - Vanda Senko Ohnisková
Nakladatelství - Jota



 

 Anotace -
Belly měří svůj život v létech, a tím nemyslíme roky, ale roční období. Všechno zajímavé a báječné se v jejím případě odehrává výhradně od června do srpna. Zimy jsou dobré pouze na to, aby počítala týdny do dalšího léta, kdy konečně s mámou a bratrem Stevenem odjede jako každý rok k moři. Tedy přesněji řečeno do prázdninového domu přímo na pláži, který patří Suzanně, mámině nejlepší přítelkyni. A k Suzanně a jejímu domu zase neodmyslitelně patří její dva synové, Konrád a Jeremiáš. Tuhle dvojičku zná Belly odmala a co si pamatuje, jenom netrpělivě čeká, až si jí kluci začnou konečně všímat a vezmou ji mezi sebe. A toto léto se to konečně stane. A navíc se z nevýrazného káčátka vyloupne krásná labuť. Belly je k údivu všech najednou krásná mladá dívka. Jenže v toto báječné a zároveň hrozné léto se změní i všechno ostatní. Vlastně se promění Bellin celý život. K lepšímu i k tomu horšímu…


 Proč jsem si knihu chtěla přečíst
Opravu mě lákala kniha, která dokázala nadchnout tolik lidí. Na romány pohlížím vcelku kritickým okem a hledám v tom originalitu, protože o lásce by dokázal napsat kde kdo. Ale aby příběh měl duši a přiměl čtenáře otáček stránku za stránkou, to už je něco jiného.

Jenny Han
- je mezinárodně úspěšnou autorkou, jejíž trilogie LÉTO se stala v USA bestselerem a našla si miliony nadšených mladých čtenářek. Série získala řadu významných ocenění v žánru literatury pro mládež a práva na trilogii se prodala do šestnácti zemí celého světa. Dále se autorka také podílela na knize Burn for Burn se Siobhan Vivian.

Příběh aneb co se tady vlastně děje
Tumblr_mfzfiulrdn1rnju4no1_500_largeIsabela už od malička jezdí se svým bratrem Stevem a se svojí matkou k přátelům do domu u moře. Dům patří matčině nejlepší přítelkyni a jejím dvěma synům. Kondrádovi a Jeremiášovi. Každé léto byla Belly ta odstrkovaná mladší sestra. Vlastně už si na to i zvykla. Byla jedinou holkou mezi kluky ... ale tohle léto je jiné, je to léto, kdy Belly zkrásněla a kluci se za ní začínají otáčet ...

K Bellynimu létu patří kluci, hry, moře, ale samozřejmě i ta letní láska a ta se nám tu také naskytne. Jenže Belly se přesvědčí na vlastní kůži, že i v létě se může odehrávat něco ošklivého a smutného ... a že léto vždycky skončí.

Děj jsem vzala opravdu krátce, protože vám nechci naspoilerovat ani tu sebemenší maličkost. Právě ty maličkosti dávají knize kouzlo. 

Postavy
Tumblr_maxuspgr2a1rxkj5go1_500_largeBelly je mladší sourozenec do morku kostí. Sama jsem mladší sestra a v některých jejích proslovech nebo gestech jsem se poznávala. Je pravda, že někdy bych jí zakroutila krkem kvůli jejím prupovídkám, ale na druhou stranu Belly byla dobrou hlavní postavou, do které jste se snadno vžili. Steve je Bellyn bratr, která se v našem příběhu ani nic neohřeje, protože jede s tátou na hory. Jeremiáš je také mladší sourozenec. Je to typ kluka, který se snaží všechny rozesmát a nesnáší, když se lidé hádají. Je to opravdu vtipálek každým coulem. Kondrád je menším opakem svého bratra. Je tišší a v klidu si postačí se svojí kytarou. Nestraní se ale lidí a má rád zábavu, tohle léto je ale jiné i pro Kondráda... proč se změnil a při tom nezměnil? Cam je kluk, kterého potkala Belly na sousedské párty. Skvěle si spolu rozumějí ... Matka Belly se rozvedla s manželem a každý žije sám. Matka Belly - Laurel - je ale za každé situace klidná a vyrovnaná ... to dokáže někdy naštvat. Susanna je matka Kondráda a Jeremiáše. Považuje Belly jako svojí dceru a skvěle si tyto dvě rozumějí, možná více, než se svojí pravou matkou.

Co si o knize myslím 
409173_255424324533398_158789600863538_582412_1230356805_n_largeS faktem, že jsem knihu přečetla za půl dne si myslím, že je kniha opravdu dobrá a poutavá. Ano, je to román a možná je děj malinko předvídatelný, ale ani to vás neodežene od toho, aby jste si knihu vychutnali a společně si s hrdinkou prožili veselé, trapné a smutné chvilky. V knize jsou pohledy na předešlá léta, která už Belly v plážovém domku zažila. A co se týče obálky, tak si myslím, že je je povedená. Už jen z obálky si vzpomeneme na prázdniny a dovolenou ... a co teprve, jak se hezky naladíte na letní vlnu, až začnete číst! Jsem opravdu zvědavá, jak se děj bude vyvíjet a co s Belly a klukama ještě zažijeme.

 

Tímto bych chtěla velice poděkovat nakladatelství Jota za zaslání recenzního výtisku.

5 komentářů:

  1. Jsem ráda, že se ti kniha líbila! Četla jsem ji před nějakou dobou v originále a byla nadšená! :) U toho českého překladu bych ale asi zešílela u těch překladů jmen, protože Jeremiáš a Konrád... ehm... myslím, že bychom si i jako Češi dokázali poradit se jmény jako Jeremiah a Conrad. :D

    OdpovědětVymazat
  2. A jak se mi líbila! ;) Nemohla jsem si pomoct, ale u Jeremiáše jsem si vzpoměla na pohádku, kde se takhle jmenoval jeden čert :D Postupem času jsem si už ale zvykla a bylo to ok ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A můžu prozradit, že další díl se mi líbil ještě víc! :P a ten třetí taky! :))

      Vymazat
  3. Fakt? Tak to už jsem teď napnutá jak kšandy!! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo! :)) Dvojka, hlavně začátek, byla fakt emocionální jízda. :D A pak trojka teda taky, ale zas ke konci. :) Prostě, pokud se ti fakt líbila jednička (a oblíbila sis postavy), máš se na co těšit. :)

      Vymazat