čtvrtek 15. listopadu 2012

Review - Nářek

 



 Název - Nářek, Lest vílí královny
 Autor - Maggie Stiefvater
 Díl - 1.
 Rok vydání - 2012
 Počet stránek - 293
 Nakladatelství - Motto










Anotace -
 Pro šestnáctiletou Deirdre Monaghanovou jsou v životě důležité jen dvě věci: její harfa a nejlepší kamarád James. Pak se ale zúčastní zcela obyčejné hudební soutěže, jakých absolvovala už desítky, a náhle se kolem ní začnou dít zvláštní věci. V trávě roste příliš čtyřlístků a všude se objevují záhadní krásní cizinci, které často nikdo kromě ní ani nevidí. Zdá se, že bytosti, které dosud znala jen z pohádek, jsou skutečné a ona má s nimi něco společného… Jenže ne všechny pohádky mají šťastný konec. Zdá se, že Deirdre bude muset o svou hudbu, své blízké i svou novou, nečekanou lásku z jiného světa svést velice nerovný boj se silami, jimž jsou lidské city zcela lhostejné. Otázkou není, zda něco ztratí, ale zda toho neztratí až příliš.

Reakce po dočtení - Lepší, než jsem čekala, ale ten konec jsem nečekala. 

Bokeh-clover-cute-four-good-good-luck-favim.com-54750_largeDeidre Monaghanová žije hlavně svojí hudbou. Nemá kamrády, pro ostatní zdá se být neviditelnou. Deidre má vlastně jen jednoho kamaráda Jamese, který je jako ona ponořený do věta muziky. James hraje na dudy a Deidre na harfu. Se svojí rodinou Deidre moc nevychází. Hlavně se svojí tetou Deliou ...svět se ale změní s příchodem záhadného Luka Dillona, který překráně hraje na flétnu. Na tomhle klukovi je všechno takové...tajemné a neobyčejné... a jak je pohledný! Je možné, že by se takový kluk mohl zajímat o neviditelnou Deidre? 

Jenže z neobyčejnosti se stane nadpřirozenost a Deidre zjišťuje, že svět ve kterém doposud žila byl jen iluze. Krásné čtyřlístky nemusí nosit jen štěstí, ale i přináší i setkání s vílami a elfy... a tihle elfové a víly jsou úplně něco jiného, než ty pohádkové bytosti, které známe z pohádek ... Zdá se, že Deidre je pro svět víl něčím důležitá a chtějí ji získat, proč? A povede se jim to? Je do Luka zamilovaná ...  nebo do Jamese? 

550829_432344690147487_1621280379_n_largeNa Nářek jsem se vrhla po dočtení Iluzí. A bylo to docela šok, přejít z přátelských florelů na kruté víly. Maggie si pohrála s představivostí a vytvořila originální svět. Moc se mi to líbilo, ale nutno podotknout, že nedomyšlených věcí a nesrovnalostí se v knize vyskytlo docela hodně. Maggie má vcelku podivný způsob vyprávění, někomu může sednout a někomu ne. Co se týče Mrazení, tak se mi tady moc líbí, že tu není žádný přecitlivělý Sam. Luke s Jamesem jsou úplně jiného charakteru a to mi docela hrálo do karet. A jestli bych si tedy měla zvolit, jestli se mi více líbí série Mrazení s vlky nebo série Nářek s vílami, tak bych si asi zvolila tu druhou možnost. 

Resenha_minhaalmaparalevar_banshee_3_largeDeidre byla opravdu zvláštní hrdinka. Fakt, že se jí zdálo o klukovi a následného dne ho potkala, jí nepřišel vůbec divný.  I svět víl ji vůbec nezaskočil a vzala to ihned jako samozřejmost. Vůbec ji nenapadlo, že by si z ní mohl dělat někdo legraci nebo že by patřila do blázince... to ne, prostě víly, no fajn, proč ne? Ale co mě neskutečně vytáčelo ( spoiler ) bylo to, že když šla s Lukem někam ven, tak říkala ty věci typu - ach ano, vím, že je to špatné, ale nemůžu si pomoci, blabla... ( konec spoileru )  kdybych to měla počítat, tak bych tyto pasáže nespočítala na rukou. 

Myslím, že kniha je takový dobrý průměr. Najdou se tam i zábavné dialogy či smutné a dechberoucí. Docela by mě zajímalo pokračování - Soužení - kde v hlavní roli bude hlavně James.

☺☺☺/☺☺☺☺☺

2 komentáře:

  1. Táto kniha ma láka, vyzerá celkom fajne 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Není špatná, ale jen pokud se ti líbilo Mrazení. Pokud ti styl autorky nesedl už předtím, tak bych se této knize vyhnula ;)

    OdpovědětVymazat