pondělí 12. listopadu 2012

Rc review - Iluze




 Název - Iluze 
 Autor - Aprilynne Pike
 Díl - 3.
 Rok vydání v ČR - 2012
 Rok vydání ve světě -
 Počet stran - 384
 Překlad -
 Nakladatelství - Fortuna Libri









Anotace - 
Po avalonských novoročních oslavách požádá naštvaná Laurel Tamaniho, aby zmizel z jejího života. Tajuplná lovkyně trollů Klea sice zbavila Laurel zákeřného Barnese, ale nebezpečí stále není zažehnáno. A ještě ke všemu nikdo neví, kdo Klea ve skutečnosti vlastně je a zda je jí možné věřit. Na začátku nového školního roku Klea poprosí Laurel, aby dohlédla na Yuki, kterou údajně zachránila z rukou trollů v Japonsku. Jakou roli vlastně Yuki hraje? Laurel je nedůvěřivá. Zdá se, že se bez Tamaniho pomoci neobejde. Před Laurel, kterou čtenáři znají z knih Křídla a Kouzlení, stojí nelehké úkoly: musí obstát v tajuplném světě víl a přitom pokračovat ve studiu na střední škole jako každý jiný student.


 Proč jsem si knihu chtěla přečíst
S koncem Kouzlení jsem se nemohla jen tak sžít. Laurel si vybírá mezi hlavními mužskými protagonisty a ... neskončilo to na mou věru podle mého.

 Příběh aneb co se tady vlastně děje
Laurel už je v maturitním ročníku. Doba, kdy se jí na zádech objevil květ a bála se pomyslet na to, že je florela, je dávno pryč. Nyní se se svým přítelem Davidem snaží učit na zkoušky, které je čekají, ale nový student na škole ji trochu překvapí. Není to ledajaký student, ale florel - Tamani. Ale po dlouhé době klidu se na scénu opět přidává lovkyně trollů Klea se svojí chráněnkyní - Yuki. Klea po Laurel chce, aby Yuki chránila a pomohla jí se začátkem školy. Jenže kdo je vlastně ta Klea? A teď i Yuki? 

Zdá se, že se v poslední době aktivita trollů v oblasti, kde žije Laurel náležitě snížila, ale Tamani si tím není vůbec jistý. Různé náznaky pobytu trollů nachází často a to že kouzla na trolly teď nepůsobí je velice znepokojivé. Ale jak to, že kouzla nefungují? Pomáhá trollům snad nějaká florela?

Tamani se s Yuki snaží sblížit, aby se dozvěděl nějaké informace. Laurel je zcela překvapena záští jakou najednou pocítí k Yuki, je to snad žárlivost? Je s Davidem šťastná, nebo se snad mýlí?

Postavy
Laurel jsem po jejím rozhodnutí z druhého dílu neměla moc ráda. Ale když jsem ji viděla, jak je s Davidem šťastná, tak jsem byla ochotná jí to odpustit.V Iluzích je z Laurel už opravdu dospívající teeneger, který se snaží naložit se svojí budoucností... ale budoucnost ve světě lidí nebo v Avalonu? Tamaniho mám ráda od prvního dílu a jsem ráda, že za svoji lásku bojuje do posledního dechu a že se nikdy nevzdává ... což je  zkouška pro Davida. Yuki se zdá bý jako stydlivá zahraniční studentka z Japonska, ale je opravdu tak neškodná, jak se na první pohled zdá? Klea se ve třetím dílu moc neukazuje a když už se na stránkách mihne, tak spíš jako vyprávění o ní v různých hypotézách. Blíže poznáváme i Shara a dozvídáme se něco o něm i o jeho minulosti.

Do Avalonu jsme se ve třetím dílu nepodívali, takže jsme neviděli florelí kamarádku Katyu nebo florela Jamisona. Celý třetí díl se orientuje spíše na vztahy mezi hrdiny. A ani Chelsea s Ryanem v knize nebudou opomíjení.

Co si o knize myslím!
V Křídlech jsem zjistili, kdo Laurel vlastně je a že pochází z Avalonu. V Kouzlení se učí jak být správnou florelou a co to vlastně znamená jí být. A v Iluzích na nás vyvstane otázka, co Laurel od života vlastně chce. Myslím, že i když Iluze nebyly akcí protkané, tak autorka dosáhla napínavosti a poutavého vyprávění. S překladem jsem neměla sebemenčí potíže a myslím, že i díky překladu je série tak skvělá. S jistotou mohu říci, že série od Aprillyne Pikeové je jedna z mých nejoblíbenějších.

  

Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Fortuna Libri za zaslání recenzního výtisku. 

2 komentáře:

  1. Skvělá recenze! Iluze mi leží na stolku a jen čekají až dočtu L.A. Candy 3. :D už se těším! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju ;) Jsem zvědavá, co na to řekneš! Páni, třetí díl L.A. Candy bych už si konečně taky měla přečíst :D

    OdpovědětVymazat