čtvrtek 30. srpna 2012

Rc review - Prokletí titánů ( Percy Jackson )

 


Název -Prokletí titánů, Percy Jackson
Autor - Rick Riordan 
Díl - 3. 
Počet stran - 336
Rok vydání v ČR - 2010
Rok vydání ve světě - 2007
Překlad - Dana Chodilová
Nakladatelství - Fragment
 


 

Anotace -
Že mám moc po svém otci, bohu moří Poseidonovi, už víš... Že patřím do Tábora polokrevných už taky víš... Ale na spoustu otázek neznám odpovědi ani já. Kam se poděla bohyně Artemis? Jaké nebezpečné a záhadné příšeře byla na stopě? Mám na sebe vzít děsivé Titánovo prokletí, kterým by se naplnilo proroctví Orákula? Jsem Percy Jackson a vydávám se se svými přáteli z Tábora polokrevných na další výpravu do mytologického světa. Vezmeme tě s sebou, chceš?
 
 

 Proč jsem si chtěla knihu přečíst 
Tato série zaujme obálkou i anotací. Je mi trochu líto, že jsem si nepřečetla tuto sérii dříve, když mi mohlo být třeba stejně let jako Percymu, ale jsem rozhodně ráda, že jsem ji začala číst. Riordan vytvořil svět bojů, nestvůr, nebezpečí ale i oddanosti, důvěry a přátelství.

Příběh aneb co se tam vlastně děje!
Tumblr_m64yarlnwf1rzosqdo1_500_largePercy je s Anabeth a jeho novou kamarádkou Thalií, dcerou Dia, vyslán na výpravu, kde by měli s Groverem přivést nově objevené polokrevné a odvést je v bezpečí do tábora. Bohužel, je pojem bezpečí pro Percyho neznámý, takže při výpravě narazí na další stvůru, kterou se jim podaří zahnat pouze s pomocí Lovkyň - oddané dívky bohyni Artemis. Jenže při tomto souboji stvůra unese Anabeth. 

 A aby toho polokrevní neměli na svých bedrech málo, tak se ztratila i bohyně Artemis. Naši hrdinové ji musejí najít do zemního slunovratu, kdy zasedá rada bohů a kdyby na zasedání nedorazila Artemis, tak již nyní vratká rovnováha by mohla dopomoci k totálnímu chaosu. A  to si bohové nemohou dovolit, když se na světě objevuje stále více a více nestvůr, titánů a celkového zla.

Postavy
Tumblr_m9frqnauuw1rou7eqo1_500_large
Percymu už je 14 let a je už stále blíže ke svým šestnáctým narozeninám, kdy se má naplnit velké proroctví. Na Percym už je docela poznat, že od prvního dílu pomalu dospívá, i když samozřejmě, že v knize najdeme ještě dětskou nit, ale pro knihu to není žádný zápor. Jsou to knihy pro děti, takže se očekává, že se z Percyho nestane přes noc čtyřicátník. Anabeth je pořád stejně velká chytrolínka, i když v této knize se kvůli jejímu únosu moc nevyskytuje. Její přezdívka pro Percyho - Chaluhový mozeček - u mě zabodovala ;) Grover je skvělý satyr pojídající plechovky jako vždy. Jeho vtipné hlášky společně s Percym dávají knize šťávu. Tento mladý satyr se snaží najít ztraceného boha přírody Pana, má nějakou naději, že by ho jako jediný objevil? Thalia je po svém otci rozbouřená povaha. Je zbrklá, odvážná a vždy ochotná nasadit vlastní život pro své přátele. 

Dále se tu objeví skupina nesmrtelných holek, oddaných bohyni Artemis. Tyto Lovkyně vede Zoe Večernice, která má zajímavou historii ... Také se mezi hlavní postavy zařadí nově objevení polokrevní  - Bianka a Nico Di Angelovi... A samozřejmě nesmím zapomenout na pegase BlackJacka, který si mě získal ;) A na scéně se objeví i další bohové, se kterými jsme se v předešlých dílech nesetkali. 


Co si o knize myslím já
Série Percy Jackson se zařadí mezi mé hodně moc oblíbené série. I když to je dětská literatura, tak příběh a zápletky, které Riordan vymýšlí jsou opravdu úžasné. Jeho cit pro akci je neuvěřitelný, takže se mi ještě nestalo, že bych se u stránek nudila. I samotné názvy kapitol jsou zábavné. A samozřejmě má láska k historii ... tady v podobě krásné řecké mytologie ... tomu nejde odolat!


Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za zaslání recenzního výtisku.

2 komentáře:

  1. ja si už dlho plánujem prečítať túto sériu 8) film ma úplne dostal 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Fakt se mi knížky líbí a film ( i když je to něco úplně jiného ) je taky skvělý! Těším se na pokračování filmu a s výběrem Percyho jako herce Logana Lermana jsem víc než spokojená :D

    OdpovědětVymazat