úterý 3. července 2012

Rc review - Závist

 

  
Název - Závist, román prázdné rakve
 Autor - Gregg Olsen 
 Díl - 1. 
 Rok vydání v ČR - 2012
 Rok vydání ve světě - 2011
 Počet stran - 285
 Překlad - Eva Kalábová
 Nakladatelství - Fortuna Libri






Oficiální anotace -
Román o prázdné rakvi - Vražda je tak sprosté slovo... Noc, kdy Katelyn zemřela, se stalo cosi, co všechno změnilo. Zlo má nejrůznější příchutě. Někdy je hořké, jindy ošidně sladké. Katelyn zjistila den své smrti. V jeden okamžik byla deprimovaným teenagerem a zároveň ztratila život. A pak... ležela na stole z nerezové oceli, oči skleněné, tělo studené, a byla opravdu, ale opravdu mrtvá. Jak se to stalo? Byla to sebevražda, nebo vražda? A kdo za to nese vinu? Dvojčata Hayley a Taylor Ryanovi zakopnou o důkaz, který je mnohem více znepokojující než si vůbec dokázali představit... a prolitá krev je přivede na stopu tajemství z dávné minulosti, o níž by raději ani nic nevěděli. Autor se nechal inspirovat pravdivým příběhem internetové šikany a Závist je prvním dílem odvážné, otevřené a hrůzostrašné série, která vás přivede až na hranu mezi životem a smrtí.

Proč jsem si knihu chtěla přečíst? 
U knihy mě nejvíce zaujala anotace. Abych pravdu řekla, román/detektivku s prvky nadpřirozena jsem ještě nečetla. Navíc fakt, že je autor inspirován pravdivým příběhem je opravdu šokující.

Autor 
Gregg Olsen  pochází ze Seattlu, ale nyní žije se svojí ženou a s dvojčaty v Olalla ve státě Washington. Má rád zvířata a doma má několik kuřat a dva psy - Mila, kokršpaněla a Suri, trpasličího jezevčíka.

Olsena si zvou i do různých talk show... History chanel, Good Morning Ameria, Discovery chanel ... a mnoho dalších. V roce 2010 byl uveden ve dvou epizodách Deadly Women series. ( serie Smrtící žena )

Nejlépe prodávaný a cenami ověnčený autor New York Times a USA Today Olsen napsal šest románů a osm knih literatury faktu, kterých se prodalo více než milion výtisků. Rovněž přispěl kritiky vychvalovanou krátkou povídkou do sbírky vydané Lee Childem. Závist je jeho první román pro mladé.

Příběh aneb co se tady děje?
9fa8ff85ba5345b7a65298a39833bd49_largePort Gamble je malé městečko, kde se všichni dobře znají a prakticky spolu všichni vyrůstali. Jenže s vyšším věkem se častokrát věci mění. Zářným příkladem je bývalé přátelství Katelyn Berklyeové a Starly Larsenové - nejoblíbejnější a nejkrásnější dívky na místní střední škole. Nebo rozepře mezi Katelynými rodiči, kde se z matky pomalu stává alkoholička a otec je skoro celý čas v práci. 

Navíc, sliby jsou často porušovány a Katelyn zjistila, že slib jež dostala ještě v kolébce už neplatí a tím pádem nemá peníze na studium. Vedly tyto věci k jejímu sebepoškozování a nemluvnosti? To se už nikdo nedozví, jelikož byla Katelyn nalezena matkou ve své vaně ... mrtvá. 

Img_5637-002_largeTato zpráva se roznesla po poklidném Port Gamble jako blesk. Vedly se různé diskuze a vyšetřování, ale závěr byl vždy stejný. Stala se strašlivá nehoda. Ne vražda nebo sebevražda, ale nehoda. A s tím zcela nesouhlasí dvojčata Hayley a Taylor Ryanovi. Tyto na pohled zcela obyčejné dívky však skrývají tajemství. A to, že už od útlého věku dokáží vyvolávat obrazy a vycítit emoce z druhých. Nyní cítí strach ... je to snad strach vraha z jeho obvinění? 

Pomocí náhod, svých pocitů a inteligence si dvojčata skládají různé kousky dohromady. Jenže co když je to úplně jinak, než se na první pohled zdá?  A kdo je Moira Windsorová, která se snaží vypátrat děvčata a jejich minulost? 


Postavy
I když Katelyn umřela hned v první kapitole, tak o ní byla celá kniha. Mohli jsme ji pozorovat, jak vyrůstala a pomalu se začala odcizovat okolí, jak se uzavírala do sebe a pomalu se začínala všechna přátelství hroutit. Katelyn byla tichá, nevyrovnaná osoba toužící po lepší budoucnosti. Starla Larsenová byla roztleskávačka, jíž krása a popularita zastínila všechny ostatní pocity. Všímala si sebe a pouze sebe.  Rodina - třináctiletý Teagan, krásná matka Mindee a její přítel Jake s pochybnou minulostí. Hayley a Taylor, dvě blonďaté sestry, které mi byly sympatické svým chováním i svými činy. Nesnažily se nic předstírat, pouze to, co bylo opravdu potřebné ... Colton James, Haylin kluk a jeho matka Shania, která díky zlému incidentu před mnoha lety odmítá vylézt z domu. Každý jsme nějaký a Greggu Olsenovi se skvěle podařilo vykreslit dívčí, ale i chlapecký charakter. 

Nepostřehla jsem žádný fakt, že by knihu napsal muž a pohledy dívek by se tím nějak zkreslily. Tady vidíme, že Olsen není nazývám skvělým autorem bezdůvodně, ví co chce napsat a hlavně jak to napsat. Nezatěžuje se věcmi, které z textu vyplývají a drží se hlavní linie. 

Co si o knize myslím! 
BetrayalKniha mě uchvátila svým neohroženým postojem k životu. Autor se snaží přiblížit dnešní situaci, co se týče internetu a skvěle vše zaznamenal. Navíc, neznám nikoho, kdo by se po této knize dlouho nezamyslel. Tento příběh je o životě a o pravdě, protože dnes takoví lidé jsou a kdo ví? Třeba to jsou naši sousedi. 

Závěr knihy je opravdu překvapující a skvěle navnadí na pokračování. A řeknu Vám, že jestli tato série bude pokračovat ve stejném duchu a bude se nést se stejnou kvalitou a originalitou, tak ji zařadím mezi hodně oblíbené.

Už obálka vypovídá , že se autor nebude snažit nic zaobalovat a vyprávět vše na rovinu. Navíc je děsivá a při tom krásná. A co teprve druhý díl ...ve světě vychází Betrayal ( Zrada ) 4. srpna 2012.


 Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Fortuna Libri za recenzní výtisk.

Závist si můžete zakoupit na oficiálních stránkách nakladatelství.

2 komentáře:

  1. Super recenze! :) Úplně mě nadchla a knihu si budu muset pořídit.
    Dlouho jsem po knize pokukovala, ale její obálka mě tak trochu děsí, ale zároveň i fascinuje, protože je fakt povedená.

    OdpovědětVymazat
  2. Dřív jsem si tuhle knihu přidávala na seznam toho co si chci přečíst, ale úplně na nic zapoměla :) Takže díky, dám na tvoje hodnocení a co nejdřív se do ní pustím :)

    OdpovědětVymazat