středa 30. května 2012

RC review - Temná akademie, Vyvolení





Název - Temná akademie, Vyvolení
Autor - Gabriella Poole
Rok vydání v ČR- 2012
Rok vydání ve světě - 2009
Díl - 1.
Počet stran - 254
Překlad - Petr Eliáš
Nakladatelství - Fragment




Anotace -
Darkova akademie je škola jako žádná jiná! Každý semestr se stěhuje na nějaké nové úžasné místo a studují tu jen neuvěřitelně krásní a inteligentní mladí lidé. A čím více se toho nová zahraniční studentka Cassie Bellová o Akademii dozvídá, tím je zvědavější...Jaká zlověstná tajemství střeží Vyvolení – skupina vybraných studentů, kteří se od nezasvěcených drží dál? Kdo je tajemný cizinec, který se v noci potuluje po chodbách? A co se doopravdy stalo před rokem, kdy tu za záhadných okolností zemřela studentka? Cassie zjišťuje, že vědět málo je sice nebezpečné, ale vědět příliš mnoho ji může zabít.


Proč jsem si chtěla knihu přečíst? 
Kniha mě vlastně pořádně zaujala díky anotaci a červeným očím na obalu. Že by další upírská kniha?...  říkala jsem si. Ale opak je pravdou. V knize se nesetkáme s upíry, ale možná že i s něčím daleko horším. 

Autorka
Gabriella PooleGabriella Poole je pseunodymem užívaným Gillianou Philip(ovou). Žije v severním Skotsku s manželem dvěmi dětmi, třemi psy (Cluny, Milo, Otto) a dvěmi psychopatickými kočkami, které se jmenují Duch a Temnota. A nesmí se zapomenout na křečka Buffy. Gillian má mnohem více domácích mazlíčků, ale sama přiznává, že více si jich pořídit už by byla sebevražda.

Psaní knih je to, co si vždycky přála dělat. Baví ji, když ostatní zkouší uhodnout konec knihy, i když ho třeba ani ona sama nezná. 


Příběh aneb co se tady děje?
Cassie Bellová se díky stipendium dostala z amerického Cranlake Crescentu do překrásné Paříže. Na velmi prestižní Darkovu akademii, kterou si mohou dovolit opravdu jen ti nejbohatší. A právě na toto místo se dostala ta Cassie ze sirotčince. A ta Cassie, která se snaží zapadnout, ale nikdy se jí to nedaří. Že by se to tady povedlo? 

Podporu nachází v energické spolubydlící Isabell, jen je škoda, že celá škola není jako Cassiina kamarádka. Napříkald takoví privilegovaní Vyvolení. Skupina složená z těch nejkrásnějších a nejbohatších lidí na škole, kteří si dělají co se jim zamane a vyhazov jim nikdy nehrozí. Má v tom prsty snad samotný ředitel Sir Alric? 

Jenže na této škole není něco v pořádku. Každý, kdo by tuto školu navštívil by to poznal a Cassie si je jistá, že na tato tajemství přijde. Obzvlášť po zrpávě, že na této škole zemřela studentka, a že jich v minulosti bylo i víc... 

Postavy
Cassie byla pro mě příjemnou hrdinkou, se kterou jsem si rozumněla od začátku do konce. Bylo mi jí ohromně líto, když musela být na škole s hromadou pyšných a marnivých lidí, ale Cassie si už prožila v sirotčinci svoje a touto akademií se rozhodit nenechala. Isabella byla takové sluníčko knihy. Plná energie a vždy po ruce, když Cassie potřebovala.

Jake, američan, který je pro jednu z dívek velmi důležitý...Richard, kluk, který patří mezi Vyvolené a stejně projevuje o Cassie nemalý zájem. Kateřina. Jedna ze záporných postav knihy. Její pasáže jsem nemohla vystát, protože potkat někoho takového... A v poslední řadě Ranjit. Tajuplný krásný samotář, který nějak moc často vyhledává Cassiin pohled... nebo si to mořná Cassie jen představuje?

Co si o knize myslím!
Tato kniha pro mě byla milým překvapením. Nejprve jsem nevěděla, co si myslet díky těm červeným očím na obalu knihy, ale nyní už mám jistou představu. V textu jsem nenašla jedinou chybičku. Do druhého dílu se jistě pustím ráda, protože konec knihy byl velice hezky napsaný, ale jak je zvykem, tak také velmi otevřený.


Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Temnou akademii si můžete zakoupit na oficiálních stránkách Fragmentu.

3 komentáře:

  1. Tak tuto knížku bych si chtěla moc moc přečíst! Svou skvělou recenzí jsi mě nalákala :))

    OdpovědětVymazat
  2. Taky se na ni chystám a jsem čím dál zvědavější :)

    OdpovědětVymazat
  3. Rodaw - To jsem ráda, že se líbila ;) Doufám, že se ti kniha bude taky líbit, a co pak teprve Ranjit :D

    Teresinha - Jen se chystej :P Knážku slupneš natotata ;)

    OdpovědětVymazat