úterý 27. března 2012

Review - Eona , Poslední dračí oko





Název - Eona, Poslední dračí oko
Autor - Alison Goodman
Díl - 2
Počet stran - 410
Rok vydání - 2011
Nakladatelství - Jota










Anotace -
Další pohnuté osudy statečné dívky Eony, adeptky dračí magie v zemi zasažené válkou. Po odhalení svého tajemství, které se trestá jedině smrtí, se ocitá na útěku před armádou uzurpátora Sethona, který se zmocnil násilím trůnu a za každou cenu hodlá uskutečnit svoje temné záměry.
Má-li v zemi opět zavládnout mír, musí Eona najít právoplatného císaře Kyga a magický černý foliant, aby mu pomohla získat zpátky trůn. Jako dračí oko se však sama stává hrozbou pro svůj lid, neboť nikdo neví, že nemá pod kontrolou svoji sílu. Zoufalá Eona je nakonec nucena uzavřít smlouvu s dávným nepřítelem, který může všechny vyhubit.
Napínavý a poučný závěr epického příběhu o tajemné magii, šermu a lásce uchvátí mladé i dospělé čtenáře svou syrovostí, náhlými dějovými zvraty, bohatou symbolikou a nádherným orientálním prostředím.


Reakce po dočtení - Ihned bych brala 3 díl!!! Škoda.

Lehké spoilery

V prvním dílu pan Ido zavraždil všech deset Dračích očí, kromě Eony. To z těch dvou dělá poslední svého druhu. Jenže aby Eona mohla používat svoji bezmeznou dračí sílu, musela by napřed svoji sílu ovládat. K tomu jí stěžuje všech deset truchlících draků kontakt se Zrcadlovou dračicí.

Když Eona najde spolu se svými přáteli mladého císaře Kyga, musí se vydat na východ k odboji, který odporuje Sethonovi a tím by pomohl mladému a právoplatnému císaři Kygovi, vrátit se zpátky na trůn.

Eona potřebuje jiné Dračí oko, které by ji mohlo vyučovat a ovládat její sílu, protože ta možná rozhodne o mnohém. Kygo tedy rozhodne, že zachrání pana Ida ze spárů falešného císaře Sethona. Tato cesta je však nebezpečná, takže ani zde není nouze o pořádnou akci. 

Zuřivost v Kindřiných mečích začíná být nebezpečná a navíc Eona začíná občas v duchu slyšet hlasy. Začíná bláznit jako její pramáti a zrádkyně Kindra? Zrádkyně, která netouží po ničem jiném než po císařské perle...

A ano, ani zde bude místo pro lásku ( možná pro dvě ) Ale je to láska z povinnosti nebo upřímnosti? Tuto otázku si bude Eona pokládat po celou dobu knihy a my se dozvíme odpověď až na samotném sklonku knihy. 



V knize se dozvíme o všem... O Šňůře perel, proč draci začínají umírat, proč se vrátila Zrcadlová dračice a o všem, o čem vám nechci spoilerovat děj, protože vás nechci připravit o ty skvělé akce, které se v knize vyskytují a jsou přenádherně popsány. Alison zasadila svůj příběh do minulosti Číny a Japonska a byl to nehorázně dobrý tah. Seznamujeme se s úplně něčím novým a originálním. 

Vztahy v knize jsou propletené jak jinak než skvěle a zvratů je tu víc než dost. Takže se čtenář může klepat na cestu za Idem, za odbojem nebo jen jak to dopadne s umírajícími draky, s císařskou perlou a Kindrou, Idem - Eonou - Kygem, Šňůrou perel a tak bych mohla pokračovat do alelujá. 

V knize nebylo moc úseků, kde byste si mohli odpočinout od akce, takže vás to dál a dál pohánělo knihu dočíst dokonce. Takže to dopadlo, že jsem si knihu vzala na školní exkurzi a četla si tam. Až do konce knihy jste nevěděli, jak to vlastně dopadne. Přežije? Budou spolu?

☺☺☺☺☺/☺☺☺☺☺


5 komentářů:

  1. On už je 2. díl? To mi nějak uniklo. Nedávno jsem přečetla první díl. Ten konec byl úchvatný a strašně jsem se těšila na 2. díl.

    OdpovědětVymazat
  2. I když přes tuhle dračí literaturu moc nejsem, celé tohle to zní docela zajímavě =D Možná si to i přečtu =D Díky za recenzi =)

    Natálie Š.

    OdpovědětVymazat
  3. První díl mám doma a byl užasný..a jak vidim podle tve recenze je mozna druhy dil jeste lepsi takže musim brzo zaskočit do knihkupectví a koupit si druhy dil :)

    OdpovědětVymazat
  4. První díl jsem četla a moc se mi líbil, měla jsem ho z knihovny...ale obálku 2.dílu se mi moc líbí, takže uvažuju o koupi :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to si měla na konci stejnou reakci jako já :D určitě bych brala 3. díl :D tahle knížka má u mě místo už snad napořád :D

    OdpovědětVymazat