úterý 28. února 2012

Review - Eldest





Název - Eldest, Odkaz dračích jezdců
Autor - Christopher Paoloni
Rok vydání - 2005
Počet stran - 656
Nakladatelství - Fragment










Anotace - 
Šíří se temnota, přichází beznaděj, vládne zlo... Pokračování fantasy bestselleru Eragon z pera Christophera Paoloniho opět dobývá svět! Eragon cestuje se Safirou do elfskéhoho města Ellesméry, aby podstoupil výcvik v kouzlení a boji, životně důležitých dovednostech Dračího jezdce. Ztrácá jistotu, neví, komu může věřit a osud království, v němž temná ruka krále rdousí věškerý vzdor, leží i nadále prívě v jeho rukou... 

Reakce po dočtení -  Kéž bych tuto sérii už přečetla dřív! 
 Alespoň budu mít knihy přečtené akorát do vydání čtvrtého dílu ;))

Obsahuje mírné spoilery

Eldest volně navazuje na konec prvního dílu. Dostáváme se do doby tři dny po bitvě. Lidé se snaží napravit veškeré škody, co boj způsobil, ale některé věci napravit nejdou. Eragonovo silné zranění se stále nemírní a uvědomuje si, že aby mohl vůbec být nějak prospěšný pro Vardeny, tak se musí dál vzdělávat v magii. Proto chvíli po smrti Ažihada a nástupu jeho dcery Nasuady na trůn, vyráží Eragon spolu s Aryou a Orikem na dlouhou cestu za elfy do Ellesméry a do záhadného lesa Du Weldenvarden. 


Cesta je zdlouhavá, ale do cíle se naše skupinka dostane. Zde ihned započne výcvik, který je tvrdší než se zprvu mohlo zdát. Eragornův učitel je zde Zdravý mrzák, neboli Oromis. Pro Eragona a Safiru je velkým překvapením, když zjistí že Oromis je Dračím jezdcem a když uvidí jeho zlatého draka, Glaedra. 

Bohužel nemůže svůj výcvik plně dokončit kvůli nadcházející bitvě Vardenů, kde Eragon jistě musí být. Loučí se tedy s elfy se slibem, že se vrátí. Bitva na sebe nenechá dlouho čekat a mi se vrhneme do vřavy, která sebou nese mnoho obětí, ale co je největším překvapením je, že se vylíhlo další Galbatorixovo vejce. Kdo je jeho jezdcem? 

Knihou nás ale neprovází jen Eragonům příběh, ale i  bratrancův - Roranův. Na vesnici Carvahall útočí Galbatorixovi vojáci. Vesnice se snaží chránit, ale když už je několik mrtvých a unesou Roranovu snoubenku Katrinu, tak Roran musí jednat. Jedním krásným proslovem přesvědčí Carvahall, aby opustili údolí Palahancar a jeli do Surdy, kde budou v bezpečí a budou nápomocní v bitvě, která přichází. 

Slovo dostala i na několik kapitol nová vůdkyně Vardenů - Nasuada. Byli jsme svědky její neutuchající síly a snahy ochránit svůj lid, pro který by udělala všechno. 

Gleadr - Oromisův drak
I když nás knihou nedoprovází žádná velká láska, která by bořila mýty, tak je Eldest velmi citově založená kniha. Prožívala jsem s Eragonem muka při jeho výcviku, s Roranem jeho cestu do Surdy,... a hlavně závěrečná bitva byla pěkný oříšek. Byla skvěle popsaná, ale možná mohla být o malinko delší. 

Z Eragona vyrostl velký muž a jak se dozvíme v Ellesméře, tak možná i něco jiného. Ale už to není farmářský chlapec, který se snažil zvednout kamínek kouzlem ze své dlaně. Eragonovi se v lásce moc nedaří, takže je mi ho nesmírně líto. Chápejte, oblíbila jsem si ho a přeju mu jen to nejlepší, protože osud mu připravil ještě nemálo překážek. 

Takže víme, kdo je na obalu prvního dílu - Safira a název Eragon asi taky rozluštíme. Ale Eldest? Co to znamená? V druhém dílu se dozvíme, kdo je na obalu druhého i třetího dílu. 

☺☺☺☺a půl/☺☺☺☺☺

 



1 komentář:

  1. (OBSAHUJE SPOILER) Taky jsem byla zvědavá proč zrovna Eldest, když jsem význam hledala ve slovníku, tak eldest znamená nejstarší (např. syn). A protože se tady dozvídáme jaký vztah spojuje Eragona a Murthaga, tak je celkem jasné, proč se tenhle díl jmenuje Nejstarší :).

    OdpovědětVymazat