úterý 1. listopadu 2011






Název - Kronika prokletých zaklínačů, Nádherné bytosti
Autor - Kami Garci and Margaret Stohl
Počet stran - 508
Rok vydání - 2011
Nakladatelství - Knižní klub










Anotace- 
Ethan žije v městečku Gatlin v Jižní Karolíně celý život, stejně jako celé generace jeho rodiny. A jedno ví bezpečně – tady se nikdy nic nemění, nikdy se nic neděje. Pak se však objeví Lena Duchannesová a najednou není nic takové, jako bylo dřív. Ethan postupně zjišťuje, že výstřední, zvláštní, nešťastná a nesmírně přitažlivá Lena je z rodiny mocných Zaklínačů a o jejích šestnáctých narozeninách na ni má dopadnout kletba – kletba, která ohrožuje její život. Lenu a Ethana však k sobě váže hlubší pouto, než kterýkoli z nich tuší, a Ethan je možná Leninou jedinou nadějí.

Reakce po dočtení knihy -  Dlouhý začátek, ale konec super.


Čeho si všimneme úplně na začátku, když vezmeme knihu do ruky je fakt, že ji napsaly dvě spisovatelky. Není to tak úplně obvyklé, ale co je ještě zajímavější - kniha je napsána z pohledu chlapce - Ethana Wata. Hlavního hrdiny příběhu, který se zamiloval do nové studentky. Do Leny.

Ale zpátky na začátek.  Ethan pochází z malého městečka Gatlin z Jižní Karolíny, které stále žije historií. Připomíná si své úspěchy z občanské války, pořádají různé akce pro turisty, ... ale jedno je jisté. Gatlin je pro Ethana to nejnudnější místo na světě. Odpočítává si čas, kdy bude moc opustit toto hrozné místo a konečně začít žít vzrušující život.  


Žije se svým otce spisovatelem a hospodyní Ammou, se kterou není radno si zahrávat. Je to rázná žena, která Ethana vychovávala a která se mu snažila pomoci vždy, seč jí síly stačily.  Bohužel Ethanova matka zemřela a tak si musí Ethan vystačit s tím, co má.  Není to jednoduché, když od matčiny smrti otec nevychází ze své pracovny.


Jenže když se do městečka přistěhuje ,, ta nová" Ethan rázem změní svůj názor a s odpočítáváním odjezdu ihned přestane. Lena Duchannenová je černovlasá, zelenooká a je to neteř starouše Ravenwooda. Místního podivína, kterého se všichni bojí. Vyprávějí se o něm historky, že ve své černé limuzíně převáží mrtvoly a že v jeho domě straší.  Už pár let ho nikdo neviděl.  Jenže díky Ravenwoodovi se všichni Leny straní, pomlouvají ji a dělají ji naschály. 


To Ethan nemůže dopustit. Nechápe to, ale něco ho k téhle dívce táhne. Je to těmi sny, které se mu zdají o dívce bez tváře?


Lena je prostě jiná. Neobléká se podle nejnovější módy, nechová se jako místní hvězdy školy. Nosí svoje okopané tenisky, náhrdelník s nespočet věcmi a na ruce načmárané číslo 158, které se den o de dne snižuje. Co to je? 


Jenže situace se ještě zhoruje když se ve škole rozbije okno a celá vina je připisována Leně.   Místní skupina DAR chce ochránit své děti a snaží se Lenu dostat ze školy. Prohlašuje, že je Lena narušená a že už dřívě byla vyloučena ze školy.


Ethan se chce s Lenou sblížit, ale nejde to snadno. Lena má svá tajemství, která nechce prozradit, ale dozvídáme se je vcelku brzy. Lena je zaklínačka. Může ovládat živly. Jenže ani tento fakt neodradí Ethana a dál se s Lenou sbližuje. Už tady nám vychází najevo, že je Lena pro Ethana víc než jen kamarádkou. 


Postupem času se nám odkrávají další a další tajemství. Co je to číslo na ruce? Odpočet dní do Leniných šestnáctých narozenin. Je to velmi důležitý rok pro zaklínače, kdy proběhne Vyžádání. Zaklínač se musí rozhodnout, jestli se přikloní k Temnu nebo Světlu, ale Lena s Maconem Ravenwoodem a celou rodinou jsou prokletí, takže se v den Vyžádání dozvídají jestli se stanou zaklínačem  Temnotým nebo Světlým. Lena se opravdu bojí, že se stane Temnou zaklínačkou a tak s Ethanem hledají něco- cokoliv- co by pomohlo, aby se Lena přiklonila ke Světlu.  Díky medailonku, který spolu najdou, cestují do minulosti svých předků a dozvídají se o Knize měsíců. O knize, která je nejmocnější v zaklínačském světě. 

Ethan - byl místy oravdu zženštilý, ale není divu, když ho sepaly dvě spisovatelky. Byl moc hodný, žádný frajírek, navíc ke všemu fešák ;) hrál basketbal (než přišla Lena a byl v něm opravdu dobrý) Spisovatelky se z něj snažily udělat dívčí ideál a tak ho tu máme. Ethan se s ničím nepárá a jde si za svým. Místy mi byl dost sympatický. 


Lena - té mi bylo ze začátkku líto. Díky předsudkům z ní byl školní vyvrhel. Líbily se mi její změny nálad, takže jsem nikdy nevěděla, co mám od ní čekat. 


Co mi přijde nedořešené jsou sny, které se nevyplnily nebo Ethanům otec. Kniha nebyla špatná jen prostě nějaké věci nebyly dořešené, ale doufám, že se je dozvíme v dalším díle. 
Taky měla kniha velice pomalý rozjezd, takže dávám hodnocení až díky konci a Ravenwoodovi, který knihu oživoval ;)


                   ☺☺☺ a půl/☺☺☺☺☺








2 komentáře:

  1. Tuhle knihu mám doma, ale zatím jsem se k ní ještě nedostala. Dobrá recenze, jen bych tě upozornila na drobnou chybičku hned v úvodu: tuto knihu vydalo nakladatelství Knižní klub, ne Fragment ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky moc, musela jsem se překouknout ;) Napřed jsem taky nevěděla co si mám o ní myslet, ale není to až tak špatné ;)

    OdpovědětVymazat