sobota 1. října 2011

Review - Ještě než umřu







Název  - Ještě než umřu
Autor  - Jenny Downhamová
Počet stran - 241
Rok vydání - 2010
Nakladatelství - Eroika




Anotace- 
Šestnáctiletá Tessa má stejné pocity, touhy a plány jako její vrstevníci. Na jejich uskutečnění má ovšem podstatně méně času. Trpí leukémií v pokročilém stádiu a v takovém rozsahu, že není možná žádná další léčba. Tessa se smiřuje s neodvratným osudem svérázným způsobem: sepíše si seznam věcí, které by ještě chtěla stihnout, dokázat zažít, a pokud jí zdravotní stav dovolí, pustí se bezhlavě do jejich plnění. 

Reakce po dočtení - Život opravdu není někdy fér...  

Tato recenze poskytuje spoilery!


 Tessa Scottová zjistila před čtyřmi roky, že trpí leukémií. Nemoc je to velice zrádná a Tessa musí hodně odpočívat a chodit na transfuze krve, ale je tohle to co chce? Ležet v posteli a utrácet tak drahocenný čas? Ne!
Tessa si napíše seznam. Seznam věcí, které chce udělat, takže jsou na programu drogy, sex, být slavná a láska. 
 Jenže ono se to snadno řekne, ale kdo by chtěl chodit s holkou, která trpí takovouto nemocí?  



 Tessa však pozoruje z okna sousedčina syna - Adama. Pracuje na zahradě a je plný života. Že by tohle byla ta láska, kterou hledá? 


 Tess bydlí se svým otcem a bratrem Callem. Otec nechodí do práce, jen aby mohl se svojí dcerou chodit na potřebná vyšetření a poskytovat jí péči, o kterou někdy i sama nestojí. Bál se o Tess ve dne v noci a do nekonečna hledat protiléky, které by dceři usnadnily život, ale nevšiml si, že strach o dceru ho sbližuje s rozvedenou manželkou... Bratr Call je hezká a světlejší postava knihy. Jeho nevědomosti, ale někdy zase až geniální vědomosti, vznesou do knihy vtip a nesentimentální  myšlení. A další důležitou postavou je nejlepší kamarádka Zoey, která se Tessiny nemoci nebojí a pomáhá ( někdy i nutí) jí plnit seznam, ale i ostatní mohou mít problémy a to se týká i Zoey.

Jenže čím blíž je konec, tím víc si uvědomujeme, že život nějak nepředběhneme a že si s námi osud udělá do chce. Tessy mi bylo nehorázně líto. Snažila se ze života odnést si to nejlepší, ale poslední dny už žila mezi spánkem a lehkým procitnutím. 

Sice jsem nebrečela, ale tato kniha mě donutila se pořádně zamyslet nad smyslem života. Co vůči zdraví znamená, když máme značkové oblečení nebo nejmodernější vychytávky?


☺☺☺☺☺/☺☺☺☺☺
 



 

Žádné komentáře:

Okomentovat