úterý 16. srpna 2011

Review - Eon, Znovuzrození dračího oka





Název knihy - Eon, Znovuzrození dračího oka
Autor - Alison Goodman
Díl - 1.
Počet stran - 340
Rok vydání - 2009
Nakladatelství - Jota








Anotace -
Dvanáctiletý Eon prochází už několik let intenzivním výcvikem. Jeho studia dračí magie založené na asijské astrologii zahrnují dva druhy schopností: šerm a magii. Eon spolu se svým mistrem doufá, že bude vybrán jako Dračí oko - učedník jednoho ze dvanácti energetických draků štěstěny.

Avšak Eon má nebezpečné tajemství. Ve skutečnosti je to Eona, šestnáctiletá dívka, která studuje v přestrojení, aby se mohla stát Dračím okem. Neboť ženám je dračí magie zapovězená. Kdyby někdo zjistil, co skrývá, čekala by ji jistá smrt.

Když začne hrozit, že její tajemství vyjde na světlo, octne se dívka se svými přáteli ve vážném nebezpečí uprostřed vražedného boje o císařský trůn. Eona musí najít sílu a vnitřní schopnosti, aby mohla bojovat proti těm, kdo jí chtějí vzít nejen její magii, ale i život.

 Reakce po dočtení - Dají se Eona a Kygo dohromady?
Příběh - 
 je zasazený do starého Japonska a Číny. Střetáváme se zde s kultůrou, která je známá všem, kdo se jen trochu kouká na televizi. Je to svět boje, krásy a umění. 


V tomto fiktivním světě je víra velké slovo. Víra v lepší budoucnost a svět pomocí uzavřené smluvy s dvanácti energetickými draky štěstěny. Draci jsou zvířata duchovní podstaty, které mohou vidět pouze vyvolení. Draci mohou pracovat s hua. Hua je přirozená energie, která je ve všem, ale v knize se setkáváme s hua pouze v lidech. Dvanáct draků, dvanáct nebeských zvířat. Krysa, Buvol, Tygr, Zajíc, Drak, Had, Kůň, Koza, Opice, Kohout, Pes a Vepř.
Každý nový rok začíná rok jiného zvířete a tím se jeho drak dostává do ascedence a jeho síla se tím pádem zvětšuje. 



A tak se Eon, dvanáctiletý kandidát na učně Dračího oka Krysího draka, snaží dosáhnout vysněného výsledku výsledku, jenže  díky své chromé noze nestačí se silou svým 11 soupeřům. I když nemá tolik síly jako ostatní, tak zase vidí energetické draky, což je veliký dar. Jenže jak už víme z anotace, dvanáctiletý Eon je ve skutečnosti šestnáctiletá Eona. 
Jenže ženy jsou považovány za nečisté a znesvěcovaly by toto umění, takže riziko smrti, které nese Eona na svých bedrech je veliké. Ale nemá na výběr. Rodinu nemá a její dar se spoléhá její mistr, který Eoně pomáhá s výcvikem a který ji odkoupil jako otrokyni ze solné farmy. 

Dračích očí je 12 jako draků a nebeských zvířat. Tedy i 12 kandidátů. Ale letos byli pozměněny pravidla díky panu Idovy, který je letos v ascedentu s Krysím drakem. Pan Ido je takový záporák knihy, ale není to jediný, který je na straně zla. Bratr nynějšího císaře, Sethon, je ve snaze ukrást si pro sebe trůn a zabít všechny osatní následovníky s pomocí pana Ida a svojí armády. 

 
Jenže Eoně je štěstí nakloněno a vybere si ji Zrcadlový drak. Drak, který byl považován za nenávratně ztraceného. Tím pádem je Eona vržena do světa poddaných, bohatství ale i intrik. Díky nynějšímu nově nabitému postavení se postaví po boku císaře a jeho syna Kyga.



 
Hodnocení  - 
Tak tohle bylo pořádné fantasy po dlouhé době bez andělů, upírů,
vlkodlaků atd.( tedy ne že by mi vadili) Asi jsem to potřebovala, protože do tohoto světa jsem se začetla a nechtěla se pustit draků. Na začátku knihy jsou vysvtělivky, co který drak zanemná, jakou má barvu, jaký zastupuje směr,...
 Eona byla zajímavá hlavní hrdinka. Cítila jsem z ní chlapce ale i dívku. Někdy se chovala zvláštně, ale pak jsem ji zase pochopila. 
 Když se dívám zpětně, tak se mi kniha opravdu líbila a už teď se těším na druhý díl - Eona, Poslední dračí oko. Nemluvě o pozadí čínské kultury. Ještě jsem nečetla knihu podobné této.





☺☺☺☺/☺☺☺☺☺

Dávám 4/5 jen abych si nechala něco do zásoby pro další díl.

3 komentáře:

  1. Tuhle knížku bych si hrozně moc chtěla přečíst... ale nadruhou stranu se bojím, že mě nebude bavit.

    OdpovědětVymazat
  2. Mě se kniha líbila, ale záleží na tom, jestli máš ráda velké fantsy, nu ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Tuhle knihu jsem si tento týden konečně koupila a mám z ní strašnou radost! Za prvé se mi moc líbí zpracování obálky a za druhé vím, že se mi bude líbit i obsahově, protože já prostě fantasy miluju a draky taky...

    OdpovědětVymazat